2024. április 18., csütörtök

Új utak a Sóskopóhoz

Törökbecse és Sándorfalva közös IPA-projektuma elsősorban az ökoturizmus fejlesztését szolgálja

A Törökbecsétől nagyjából 6 km-re található, a Tisza egyik ősi mederágában kialakult Sóskopó Vajdaság legismertebb és legnagyobb szikes tava, amely számos védett, valamint fokozottan védett állat- és növényfajnak ad otthont. Bár a megközelítőleg ezer hektáros területet 2004-ben felvették a nemzetközi jelentőségű vizes élőhelyek Ramsari egyezményébe, és speciális természeti rezervátum státust élvez, a rossz infrastruktúra miatt kevés turista látogatja. A különleges látványosságot különösen esős időben nehéz megközelíteni – elsősorban ezen kíván változtatni A közös természeti és kulturális örökség rehabilitációja a régió jövőbeni fejlődése érdekében elnevezésű Magyarország–Szerbia határon átnyúló IPA-projektum.

Elsősorban a Sóskopó idegenforgalmi lehetőségeit szeretnék fejleszteni (Fotó: Gergely József)

Elsősorban a Sóskopó idegenforgalmi lehetőségeit szeretnék fejleszteni (Fotó: Gergely József)

Az infrastrukturális beruházások a napokban kezdődnek el a Sóskopónál: déli irányból, a basahídi úttól egy kilométer, míg a beodrai úttól négyszáz méter hosszúságban zúzott kővel szórják le a Sóskopóra vezető dűlőutakat, és parkolót is kialakítanak. A júliusig tartó munkálatok értéke csaknem 80.000 euró. Az ökoturizmus fejlesztését szolgáló projektum fő kedvezményezettje, a magyarországi Sándorfalva önkormányzata is hasonló beruházásokat végez, ők az ottani Nádas-tó körül alakítanak ki túraösvényt, és bivalyokkal legeltetik le a tó körül elburjánzott vegetációt.

A projektum kiemelt figyelmet szentel a gyerekeknek: négy informatív-edukációs interaktív pont is lesz, de műhelymunkákat, fotószafarit és darufesztivált is szerveznek a számukra. Az idén ennek a projektumnak a keretében tartják meg augusztus 12-e és 18-a között a Tiszai Akvarell Akadémiát is, amelyen szerbiai és magyarországi művészek fogják bemutatni vásznaikon a Sóskopót.

Törökbecse és Sándorfalva közös projektumának a határideje 2020 márciusa. Az Európai Unió összesen csaknem 474 ezer euróval támogatja a fejlesztéseket, ebből a Törökbecsére eső rész körülbelül 220.000 eurót teszi ki.