2024. április 24., szerda

Naponta kétszeri fogmosás és fogselyem

A szakemberek a fogápolás fontosságára hívják fel a figyelmet az egészséges fogak és száj hetén

Ezen a héten immár huszonkilencedik alkalommal tartják meg az egészséges fogak és száj hetét, amelyet a belgrádi Dr. Milan Jovanović Batut közegészségügyi intézet szervez, az önkormányzatok szintjén pedig, az egészségházak fogászati szolgálataival együttműködve, a helyi közegészségügyi intézetek vesznek benne részt. Ebből az alkalomból az elkövetkező napokban számos rendezvényre kerül sor, amelyeken a fogápolás fontosságára hívják fel a város polgárainak figyelmét. Ezzel kapcsolatban tartottak hétfőn sajtótájékoztatót a Szabadkai Közegészségügyi Intézetben.

Mika Simišić, Sonja Krđović és Zorica V. Dragaš (Fotó: Patyi Szilárd)

Mika Simišić, Sonja Krđović és Zorica V. Dragaš (Fotó: Patyi Szilárd)

Dr. Zorica V. Dragaš, az intézet szakmunkatársa elmondta, hogy a fogak állapota az egyik legjobb mutatója a lakosság általános egészségi állapotának és életminőségének.

– Az Egészségügyi Világszervezet definíciója szerint orális egészségről akkor beszélhetünk, ha az arcban és a szájban nem jelentkezik krónikus fájdalom, az egyénnek nincsen orális fertőzése, vagy sebhelyei a szájban, nem jelentkeznek olyan megbetegedések, amelyek a fogak elvesztésével járnak, és nem áll fenn olyan állapot, amely korlátozza az egyént a rágásban, harapásban, beszédben vagy a mosolygásban – mondta dr. Zorica V. Dragaš, és hozzátette, hogy a világszervezet adatai szerint 2016-ban a Föld lakosságának mindegy fele szenvedett valamilyen orális megbetegedésben.

A szakember arra hívta fel a figyelmet, hogy a fogak egészségének megőrzése érdekében elengedhetetlen a naponta kétszeri fogmosás és a fogselyem használata.

Dr. Sonja Krđović, a Szabadkai Egészségház fogorvosi szolgálatának munkatársa felszólalásában a hét rendezvényeiről osztott meg részleteket. Elmondta, hogy az óvodások és az általános iskolások részére rajzpályázatot írtak ki a fogápolás témájában. A nyertes rajz a következő évi rendezvénysorozat plakátját díszíti majd. Emellett a peremvárosi helyi közösségek iskolás kor előtti intézményeiben szakemberek tartanak előadásokat a helyes fogápolásról.

Mika Simišić, a Szabadkai Gyógyszertárak képviselője arról adott tájékoztatást, hogy pénteken 10 és 14 óra között a Lifka mozinál lévő gyógyszertárban fogorvostól kaphatnak tanácsokat a polgárok. Emellett egész héten a gyógyszertárban fogkrémet ajándékoznak a polgároknak, és minden fogápolási termékre tíz százalékos kedvezmény jár.