2024. április 25., csütörtök

Konfliktuskezelési tréning óvodapedagógusoknak

Ősztől több új képzést indít a VM4K

Óvodapedagógusoknak szervezett ingyenes továbbképzést szombaton a Vajdasági Magyar Képző-, Kutató- és Kulturális Központ Fejlesztő tréning – konfliktuskezelés, kommunikáció az oktatásban címmel. A Vajdasági Pedagógiai Intézet által akkreditált, egynapos továbbképzést dr. Grezsa Ferenc, a budapesti székhelyű Károli Gáspár Református Egyetem tanára, az egyetem Pszichológiai Továbbképző Központjának intézetvezetője, pszichiáter, mentálhigiénés szakember vezette.

(Fotó: Lackó Varjú Sára)

(Fotó: Lackó Varjú Sára)

– Segítőkommunikáció és konfliktuskezelés továbbképzési programot akkreditáltatott a központ. A tavaly ősszel megszervezett konfliktuskezelési továbbképzésre több községből érkeztek tanárok. Most 13 óvodapedagógus és egy pszichológus alkotta a csoportot, akik Szabadkáról és annak vonzásköréből jöttek. Minden egynapos továbbképzés végén elégedettségmérés van, a visszajelzések alapján nagyon kedvezőnek tartják az itt szerzett tapasztalatokat – nyilatkozta dr. Grezsa Ferenc, majd kiemelte, azért vállalta a képzéseket, hogy előkészítse és ösztönözze a vajdasági humánértelmiséget a Károli Gáspár Református Egyetem mentálhigiéné szakirányú továbbképzési szakára történő jelentkezésre.

– Ez a szak Szabadkán indul. Remélhetőleg a nyáron vagy ősszel tudjuk megejteni a felvételiket, utána önismereti csoportmunkában vesznek részt a hallgatók, majd négy féléves tantermi képzés következik februártól, a képzés pedig egyetemi oklevéllel zárul. A programunk Budapesten, az egyetem székhelyén kívül Felvidéken, Kárpátalján és Erdélyben egyaránt zajlik. Nemcsak egy mentálhigiénés segítő szakember oklevelet szereznek a hallgatók, hanem hálózatba is kötjük a végzetteket, ami ma közel 1300 tagot számol, akik napi szakmai támogatást nyújtanak egymásnak. Akármilyen kis faluból végzi el valaki a programot, utána kérdéseivel tud kihez fordulni, szakmai támogatást kaphat, mert tudja, nincs egyedül – részletezte az intézetvezető.

Kosányi Tamás, a VM4K képzési referense a folyamatban lévő és tervezett képzésekről számolt be.

– A közelmúltban három felsőfokú oktatási intézménnyel együttműködési megállapodásokat írtunk alá. Ennek köszönhetően ősztől új képzéseket tudunk meghirdetni és indítani. Jelenleg háromféle képzés folyik négy évfolyamon. Ennek száma szeptembertől meg fog szaporodni. Folytatódni fog többek között a mechatronikai mérnöki képzés, a mentálhigiénés-segítő szakirány újdonságként jelenik meg, akárcsak a gyógypedagógiai konduktorsegítő szakirányú továbbképzés. Részletes tájékoztatás a közeljövőben várható – mondta a képzési referens.