2024. április 16., kedd

Nagykorúvá vált az ÁMV

Szabadkán negyvenhat vajdasági iskola mintegy 540 diákja 10 kategóriában mérettetett meg szombaton az Általános Iskolások Művészeti Vetélkedőjén

A vers- és prózamondás, szép beszéd, színjátszás, műveltségi teszt, fogalmazás-, versírás, képzőművészet és szólóének kategóriában 31 zsűritag értékelte a tanulók teljesítményét. Az Észak-bácskai Magyar Pedagógusok Egyesülete (ÉMPE) által immár 18. alkalommal megrendezett versenyre 80 kísérő, felkészítő pedagógus érkezett a diákokkal. A vetélkedő három helyszínen zajlott: a Majsai Úti Általános Iskolában, a Zeneiskolában és a Kosztolányi Dezső Színházban.

A versenyzők, pedagógusok, zsűritagok, vendégek a megnyitón (Mihályi Katalin felvétele)

A versenyzők, pedagógusok, zsűritagok, vendégek a megnyitón (Mihályi Katalin felvétele)

Mint De Negri Ibolya, az ÉMPE elnöke köszöntőjében elmondta: a verseny célja, hogy az általános iskolák diákjai megmutathassák tudásukat, tehetségüket, alkotókészségüket. A vetélkedő célja az anyanyelv szeretetének fokozása, a művészetek iránti fogékonyság, az alkotókészség serkentése. Szólt arról is, hogy 2002-ben épp a Majsai úti Általános Iskolában született meg a vetélkedő ötlete, s az idén immár nagykorúvá vált a rendezvény. A nagyszámú résztvevő miatt már évek óta három helyszínen zajlik a nemes vetélkedés. De Negri Ibolya megköszönte a versenyző diákoknak a részvételt, a felkészítő pedagógusoknak a befektetett pluszmunkát, a szülőknek a segítséget.

Az ÁMV a szerbiai oktatási minisztérium által elismert verseny és a Magyar Nemzeti Tanács kiemelt jelentőségű rendezvénye.

A versenyt Hajnal Jenő, az MNT elnöke nyitotta meg. Mint kiemelte: az ÁMV megálmodói számára a Középiskolások Művészeti Vetélkedője nagyon jó modellként szolgált, s joggal állíthatjuk, hogy az általános iskolások megmérettetése méltóképp lépett a KMV nyomába. Azt kívánta a versenyzőknek, hogy jövőre is legyenek részesei az ÁMV-nek, illetve középiskolásként a KMV-n folytassák majd a megmérettetések sorát, továbbá arra hívta fel a figyelmet, fontos olyan hatást gyakorolni a kulturális környezetre, amely a kulturális lábnyom kiszélesítéséhez vezet.

Bognár Beáta, a házigazda Majsai úti Általános Iskola igazgatója azt emelte ki, hogy az ÁMV minden résztvevője győztes, az elért helyezéstől függetlenül .

A vetélkedőn legtöbb díjat szerző iskola egy évig, vagyis a következő vetélkedőig birtokolhatja a Vándordíjat. Tavaly a temerini Kókai Imre Általános Iskola érdemelte ezt ki, diákjai most visszahozták az elismerést, amelyre – mint a megnyitón elmondták – nagyon büszke volt az egész iskola. A verseny eredményeinek összegezése után kiderül, melyik iskola büszkélkedhet a Vándordíjjal a következő egy évben.