2024. április 19., péntek

Muzslyai lakodalom

Rendezvénnyel őrzik a hagyományt

A muzslyai RÉMUSZ hagyományápoló egyesület szombaton tizennegyedik alkalommal szervezte meg a Muzslyai lakodalom nevű rendezvényét, melyet Kovács Elvira (VMSZ) parlamenti képviselő nyitott meg. Az önkormányzat nevében Duško Radišić nagybecskereki polgármester-helyettes köszöntötte az egybegyűlteket.

A bánáti falu egykor a lakodalmairól volt híres. Nem volt ritka, hogy egy hétvégén három-négy lakodalmat is tartottak. Manapság már egész évben sincs annyi. Ezért fontos, hogy megőrizzék a lakodalmi szokások hagyományát. A környékbeliek mellett a rendezvényre a magyarországi Gyöngyösről és a romániai Ótelekről is érkeztek vendégek.

A rendezvény keretében többnemzetiségű, lakodalmi szokásokhoz köthető műsort mutattak be a vidék műkedvelői. Megmutatták a lakodalmi süteményeket és italokat, a menyasszonyi ruhákat, a vendégeket hagyományos disznó- és birkapaprikással is várták.

A lakodalmas menet a községháza elől indult, majd a násznépet a helybeli templomban megáldotta Kalapis Stojan plébános. A Petőfi Sándor MME székházában a vigadalom a hajnali órákig tartott.