2024. április 23., kedd
FORMULA–1

Nincs orvosság…

A Mercedes F1-es úthengerét a szezon első európai hétvégéjén, a Spanyol Nagydíjon sem lehetett megállítani. A csapatok hagyományosan ide hozzák el az év során az első nagyobb fejlesztéseiket, és a készülődés napjaiban a Ferrari szolgáltatta a szalagcímeket azon kijelentésével, miszerint egy hónappal előrehozták az eredetileg csak Kanadára ütemezett motorfejlesztést, ám ezzel sem tudtak érdemi változást elérni az eredménylistákon, Lewis Hamilton és Valtteri Bottas ismét kényelmesen söpörték be a kettős győzelmet.

Az évek óta szokásos jelenet: ünnepel a Mercedes… (Fotó: Beta/AP)

Az évek óta szokásos jelenet: ünnepel a Mercedes… (Fotó: Beta/AP)

Az időmérőn még Bottas brillírozott, eddigi egyik legmeggyőzőbb alakításával hat tized előnnyel hódította el az első rajthelyet csapattársa előtt. Vasárnap azonban a rajtot már a brit kapta el jobban, az első kanyarban az élre állt, és onnan már vissza sem nézett. Sebastian Vettel tudta, hogy a rajtnál lehet a legjobb esélye a két Mercedes elkapására, és melléjük is ért a célegyenes végére, ám a külső íven elfékezte magát, így visszaesett az üldözők mögé. A Ferrari innentől az idén már megszokott módon saját versenyzőinek sorrendjével bíbelődött: mivel Vettel és Charles Leclerc ezúttal is nagyon hasonló tempóra voltak képesek, kétszer is egymás útjába kerültek a verseny során, és az istállónál hosszú körökbe telt meghozni a döntést, hogy az elöl haladó engedje el a gyorsabb csapattársát. Ám talán még ezen időveszteségek nélkül is túl nagy falat lett volna számukra Max Verstappen, aki ezúttal szintén gyorsabbnak bizonyult náluk a Red Bull-lal, így szezonbeli második dobogós helyét szerezte, miközben új csapattársa, Pierre Gasly továbbra sem képes hozni a tempóját, és rendre tisztes távolságból követi az élmenőket.

Hamilton idei harmadik győzelmével visszavette a vezetést Bottastól, a Mercedes zsinórban ötödik kettős diadala pedig újabb bizonyítéka volt annak, hogy az évek óta sikereken csiszolódó, olajozottan működő gépezetet nemhogy a bajnoki címért, de egy-egy futamgyőzelemért is nehéz lesz harcba hívniuk a riválisoknak.

A barcelonai pálya egyébként is hozta a formáját, és az itteni nagydíjak többségéhez hasonlóan ezúttal sem produkált emlékezetes futamot. Alighanem ez is az egyik oka annak, hogy a helyszín naptárban maradása is kérdéses: a hírek szerint jövőre a hollandiai Zandvoort léphet a helyére, amit a rajongói bázis európai elmozdulása is igazol: a spanyol Fernando Alonso távozása után ma már a holland Verstappen az F1 legizgalmasabb tehetsége.

A Spanyol Nagydíj végeredménye: 1. Lewis Hamilton (brit, Mercedes) 1:35,50,443, 2. Valtteri Bottas (finn, Mercedes) +4,0 másodperc hátrány, 3. Max Verstappen (holland, Red Bull) +7,6, 4. Sebastian Vettel (német, Ferrari) +9,1, 5. Charles Leclerc (monacói, Ferrari) +13,3 stb.

A bajnokság állása, pilóták: 1. Hamilton 112 pont, 2. Bottas 105, 3. Verstappen 66, 4. Vettel 64, 5. Leclerc 57 stb.

Csapatok: 1. Mercedes 217 pont, 2. Ferrari 121, 3. Red Bull 87, 4. McLaren, 5. Racing Point 22 stb.

FORMULA–E

Massa visszatért a dobogóra

Két héttel az F1 érkezése előtt Monacóban versenyzett a Formula–E, ám a jól ismertnél rövidebb nyomvonalon: a pilóták a célegyenes végén egy élesebb jobbkanyart vesznek, ahonnan egy egyenes azonnal az alagút utáni szakaszhoz viszi őket, ezt a kört pedig 50 másodperc alatt teljesíteni tudták az elektromos autók.

Az első négy helyen egészen a leintésig szoros csata zajlott Jean-Eric Vergne, Oliver Rowland, Felipe Massa és Pascal Wehrlein között, de a hajrában már egyikük sem tudott előzni. Vergne ezzel véget vetett a különböző futamgyőztesek sorozatának, a szezon kilencedik futamán ő lett az első, aki második alkalommal is nyerni tudott. Ezzel át is vette a vezetést a bajnoki tabellán egy ponttal csapattársa, André Lotterer előtt, aki egy másik bajnokesélyes, a hatodikként befutó Antonio Felix da Costa energiatúllépés miatti kizárása okán nyert még utólag pozíciót.

A verseny pozitív meglepetése Massa volt, aki végre a leggyorsabbak közé tartozott, és első dobogóját szerezte a sorozatban – Monacóban pedig a 2008-as F1-es 3. helye után jutott fel ismét a pódiumra.

A Monaco ePrix végeredménye: 1. Jean-Eric Vergne (francia, DS Techeetah) 46:05,547, 2. Oliver Rowland (brit, Nissan e.dams) +0,2 másodperc hátrány, 3. Felipe Massa (brazil, Venturi) +1,2, 4. Pascal Wehrlein (német, Mahindra) +1,4, 5. Sébastien Buemi (svájci, Nissan e.dams) +6,2 stb.

A bajnokság állása: 1. Vergne 87 pont, 2. Lotterer 86, 3. Frijns 81, 4. Da Costa 70, 5. Di Grassi 70 stb.

WTCR

Michelisz nagyot kaszált

A túraautó-világkupa a harmadik hétvégéjére nem távolodott el túl messzire előző állomásától, a Hungaroringtől: a Dunaszerdahely mellett található Slovakia Ringen futotta le a mezőny a következő három versenyét. Mivel mindhárom futamot vasárnap tartották, a hyundaios Michelisz Norbert elmondhatta magáról, hogy fél nap leforgása alatt ugrott a bajnoki tabella 8. helyéről a 3.-ra, kihasználva, hogy kétszer is az első sorból rajtolhatott. Bár a szezonban győzelme továbbra sincs, a napot sorrendben egy 3., egy 6. és egy 2. hellyel zárta, így összetettben felkapaszkodott a Hondával versenyző két argentin, Néstor Girolami és Esteban Guerrieri mögé. A futamokon Frederic Vervisch Audija, majd Girolami Hondája, végül pedig a kínai Ma Csing-hua Alfa Romeója diadalmaskodott. A másik magyar versenyző, Tassi Attila balszerencsésen, pontszerzés nélkül zárta a hétvégét, egyszer sem ért célba a 18.-nál előkelőbb helyen.

A bajnokság állása: 1. Girolami 125 pont, 2. Guerrieri 123, 3. Michelisz 102, 4. Tarquini 96, 5. Björk 86 stb.