2024. április 25., csütörtök
OLVASNIVALÓ - MÁJUSI FILMBEMUTATÓK

Májusi filmeső

A viszonylag nyugodt márciust és áprilist követően a filmgyártók is kezdenek belendülni, s májusban már eléggé tisztességes felhozatalra számíthatunk.

A munka megünnepléséhez hozzátartozó rostélyozást és dínomdánomot követően május 3-án rögtön egy kőkemény lélektani thrillerrel heverhetjük ki másnaposságunkat. A The Intruderfőhősei egy újdonsült fiatal házaspár, akik azon nyomban meg is vásároltak egy néhány hektáros birtokot, rajta egy kacsalábon forgó házikóval. A baj csupán az, hogy az illető, akitől megvásárolták az ingatlant, nem hajlandó beengedni őket a jogos ingatlanuk területére.

Ugyanezen a napon a Csekély esély (Long Shot) című filmen is kinevethetjük magunkból az ünnep alatt elfogyasztott alkoholt. A romantikus vígjáték egy rendkívül intelligens nő, aki nem mellesleg az Amerikai Egyesült Államok külügyminisztere (Charlize Theron) és egy életét nagyra nőtt gyerekként élő tehetséges újságíró (Seth Rogen) egymásba kavarodását meséli el.

De, hogy a komolyabb témák kedvelői se maradjanak hoppon, ekkor kezdik el vetíteni Werner Herzog és Andre Singer Meeting Gorbachev című portréfilmjét, amelyben többek között olyan, a múlt évszázad nyolcvanas éveit meghatározó politikai nagyágyúk vallanak Szovjetunió utolsó elnökéről, mint Ronald Reagan, Margaret Thatcher, Lech Walesa, de életéről mesél maga a Peresztrojka és a Glasznosty atyja, Mihail Gorbacsov is.

Május 9-én érkezik a mozikba a Pikachu a detektív élőszereplős Pokémon film, amely bizonyára megörvendezteti a legkisebbeket.

Hollywood egyik legendás színésznőjét, Diane Keatont láthatjuk viszont a Poms című vígjátékban, amelynek főhősei eldöntik, hogy pompon csapatot alakítanak. Ebben nincs is semmi kivetnivaló, leszámítva talán azt, hogy a „lányok” egytől egyig 60–70 évesek.

Május 17-én a John Wick harmadik, Parabellum alcímet viselő felvonására fizethetünk be. A Keanu Reeves által alakított profi bérgyilkos a mozifilm sorozat második részében súlyosan megszegte a bérgyilkosok legfontosabb szabályát, és ezért menekülnie kell, mivel a változatosság kedvéért ő a préda.

A tudományos-fantasztikus filmek kedvelői az Ad Astra – Út a csillagokba című alkotásnak örülhetnek, amelynek főhőse Roy McBride (Brad Pitt) küldetésre indul át a galaxison, hogy megtalálja apját (Tommy Lee Jones), aki 20 évvel ezelőtt tűnt el, miközben idegen élet jeleit kereste az univerzumban. Bár már hivatalosan halottnak nyilvánították, az új bizonyítékok arra utalnak, hogy Roy apja még mindig életben van, és egy távoli bolygón, egy elhagyatott erőműben rejtőzik, tervei pedig veszélyt jelentenek az egész világegyetemre.

Május 24-én mutatják be a Disney Aladdinjának élőszereplős változatát is. Május utolsó hétvégéjén a filmszínházakba ismét „betoppan” Godzilla: A szörnyek királya (Godzilla: King of the Monsters), amelyben kiderül, hogy a bolygónkon nem a Godzilla az egyetlen megmaradt élő hatalmas szörny. Ahogy az emberiség egyre inkább magának akarja a Föld összes területét, úgy kezdenek előjönni a rejtett zugokból azon szörnyek, amelyeknek célja, hogy bolygónkat megvédjék az emberek kártékonyságától.

Úgyszintén ezen a hétvégén kezdik el vetíteni a Rocketman életrajzi filmet, amely Elton John, az egyik legsikeresebb és legextravagánsabb angol zenész életét tárja elénk.