2024. április 24., szerda

Most plágium vagy sem?

Mario Spasić: Mali doktori disszertációja politikai méreteket ölt

Mario Spasić, a Monitoring Tanács képviselője Siniša Mali, jelenlegi pénzügyminiszter védelmére kelt a Mali doktori disszertációja körüli, évek óta tartó kételyek miatt. Az Alo napilapban megjelent szerzői írásában arra hívta fel a figyelmet, hogy Malit azért támadják egyes akadémikusok, mert a politika két külön oldalán állnak.

Mario Spasićtyal már foglalkozott az Istinomer oknyomozó hírportál is, amelyen rámutattak arra, hogy Spasić általában a hatalom képviselőinek védelmében szólal fel, és egy olyan szervezet képviselőjeként mutatkozik be, amelynek a működéséről a Gazdasági Nyilvántartási Ügynökség (APR) adatbázisában nincsenek pénzügyi jelentések.

Mario Spasić a szerzői írásában rámutatott, hogy bár Siniša Mali, még 2013-ban, rendes eljárásban védte meg doktori disszertációját, és a Belgrádi Egyetem Szervezettudományi Karának (FON) etikai bizottsága is megállapította, hogy a 235 oldalas munka nem plágium, a Rektori Kollégium és az Egyetemi Szenátus megállapította, hogy az etikai bizottság nem kompetens ebben a kérdésben, így  olyan új bizottság felállítását kérte, amelyben hazai és külföldi egyetemi professzorok is helyet kapnak, hogy megállapítsák, plágiumról van-e szó. Ez a bizottság is azt állapította meg, Spasić szerint, hogy Mali szerzői munkát adott át, ám Raša Karapandža pénzügyi professzornak, Dušan Teodorović akadémikusnak, Vesna Rakić Vodinelić jogprofesszornak és Srbijanka Turajlić belgrádi nyugalmazott egyetemi professzornak etikai és morális kételyei akadtak a véleményezés kapcsán. Spasić szerint azért, mert mind a négyen közel állnak a demokratikus ellenzéki pártokhoz, így ő azt a következtetést vonta le, hogy a doktori disszertáció legnagyobb hiányossága az, hogy Mali politikával foglalkozik.