2024. április 24., szerda

Se pénz, se posztó

A mezőgazdasági vásár a látogatók szemével

A 86. Nemzetközi Mezőgazdasági Vásár harmadik napja borús égbolt alatt telt. A csarnokokban a délelőtt folyamán, az eső után találkoztunk olyan érdeklődő gazdákkal, akik többnyire tájékozódni és nézelődni jöttek a rendezvényre.

Vajda Roland Keviről érkezett feleségével és barátaival a mezőgazdasági vásárra.

Vajda Roland a feleségével (Fotó: Dávid Csilla)

Vajda Roland a feleségével (Fotó: Dávid Csilla)

– Szétnézni jöttünk a rendezvényre, a leginkább a mezőgépek kínálata foglalkoztat bennünket, mivel mezőgazdasággal foglalkozunk, a feleségemet és a barátnőjét pedig a virágok érdeklik – tudtuk meg Rolandtól, akit az idei terméshez fűzött reményeiről is megkérdeztük.

– Mindeddig rosszul néztek ki a gabonák, most valamennyire jobb a helyzet, meglátjuk, hogy mit hoz az ősz.

A telecskai Bakos András másodszor jött el a rendezvényre.

– Főként a traktorokat nézegettem, de a többi mezőgazdaság gép is érdekel. A permetezőgépeket is körbejárom minden alkalommal. Földműveléssel foglalkozom, ezért fontos számomra, hogy követni tudjam az ágazatban végbemenő változásokat. A rendezvény kiváló alkalom arra, hogy megismerkedjünk néhány újdonsággal, és persze rekreációként is jól jön.

Bakos András (Fotó: Dávid Csilla)

Bakos András (Fotó: Dávid Csilla)

– Számomra minden alkalommal szép ez a rendezvény, mert mindig akad valami új, amit még nem láttam. Tavaly láttam egy kiváló öntözőrendszert, az idén pedig nagyon megfogott a napelemekkel irányított öntözőrendszer, hiszen nagyon érdekes – mondta az újvidéki Katona Szilvia.

– Szerintem az idei vásár nagyon a pénz körül forog. A Prosperitati Alapítvány támogatásai sokat jelentenek a magyar gazdáknak, így a mezőgépek könnyebben beszerezhetők. Az élelmiszeriparra nagy hangsúlyt fektet az állam, ez tűnik fel a rendezvényen. Valószínűleg e téren keresik a kivitel minél nagyobb lehetőségét. A kis ember helyzetén viszont mindez nem sokat segít, mert a jószág- és terményárak terén nem történik változás. Ezért egy ördögi kör alakul ki: se pénz, se posztó. Kistermelőnek nem jó lenni ebben az országban – nyilatkozta lapunknak a telecskai K. A.