2024. április 25., csütörtök

Újvidéken tartják az MNT felvételi felkészítő táborát

Újvidéken az Európa Kollégiumban szombaton megtartották a Magyar Nemzeti Tanács felvételi felkészítő táborát. Az eseményt Baráth Gábor Gergely, a Magyar Nemzeti Tanács oktatási Bizottságának az elnöke nyitotta meg.

Ötven diák érkezett szombaton délelőtt Újvidékre, hogy részt vegyenek az MNT által szervezett felvételi felkészítő táborban(Ótos András felvétele)

Ötven diák érkezett szombaton délelőtt Újvidékre, hogy részt vegyenek az MNT által szervezett felvételi felkészítő táborban(Ótos András felvétele)

A Magyar Nemzeti Tanács ösztöndíjprogramjának szerves részét képezik azok a felvételi felkészítő órák, amelyek célja, hogy az érettségizőket minél eredményesebben felkészítse a szerbiai egyetemek felvételi vizsgáira.

A felkészítő első része online történik, a második részében pedig a tanulók tantermi foglalkozások keretében bővíthetik tudásukat és tehetik fel kérdéseiket a tanároknak. A kétnapos táborban a felkészítő órákat az újvidéki József Attila Általános Iskolában tartják meg a tanárok 11 tantárgyból: magyar nyelv és irodalomból, matematikából, biológiából, kémiából, fizikából, földrajzból, történelemből, közgazdaságtanból, informatikából, szociológiából, alkotmány és állampolgári jogokból.

Erdélyi Violetta(Ótos András felvétele)

Erdélyi Violetta(Ótos András felvétele)

Erdélyi Violetta kispiacról érkezett az előkészítőre.

-Az Újvidéki Műszaki Egyetemen szeretném folytatni a tanulmányaimat, és matematikából lesz a felvételi, erre szeretnék felkészülni, fejleszteni tudásomat. Nagyon szeretem a programozást, de az idegen nyelveket is, szeretném magam kipróbálni minél több területen, úgyhogy nem tudom még pontosan mivel foglalkozom majd. Azt sem zárom ki, hogy Újvidéken maradok. Az előkészítő szerintem nagyon hasznos, megmutatják a diákoknak, hogy milyen lehetőségek állnak előttük. Mi vajdasági diákok, akiknek magyar az anyanyelvünk, mégiscsak kirekesztve érezzük magunkat, és most egy társaság része lehetünk – mondta Violetta.

Baráth Gábor Gergely elmondta lapunknak, hogy az MNT felsőoktatási programjának az egyik fontos része  a felkészítés.

- Ez egy komplex program, amelynek az a célja, hogy itthon tanuljanak tovább a fiataljaink. A felvételi felkészítő több pontból áll, internetes felkészítés a Breki portálon, a tantermi felkészítés pedig a hétvégén zajlik. A felkészítésnek az a célja, hogy a diákok minél nagyobb tudással fussanak neki az egyetemi a felvételinek, és ezzel is elősegítjük azt is, hogy ne menjenek külföldre tanulni, hanem itthon folytassák tanulmányaikat. A felvételi felkészítő már 2011-óta működik, az Európa Kollégium a házigazdánk, illetve a József Attila Általános Iskola, ahol a tantermi foglalkozásokat tartjuk. A táborban nagyjából 50 diák vesz részt, szombaton délelőtt és délután is folyik a majd a felkészítés, vasárnap pedig még a délelőtt folyamán tanulhatnak a fiatalok. A felkészítő program sikeres, hiszen azok, akik részt vesznek ezeken az előkészítőkön, nagyobb sikerrel veszik a felvételit, és természetesen ha újvidéki egyetemre iratkoznak, akkor az Európa Kollégium lakói lehetnek – magyarázta Baráth.