2024. április 24., szerda

Fiatalok a színpadon

Pénteken a bácsfeketehegyi színházban megkezdődött a XII. Bácsfeketehegyi Gyermekszínjátszó Műhelytalálkozó. A kétnapos találkozó során a közönség 24 előadást láthat, 18 vajdasági településről érkező fiatal színjátszó bemutatásában.

Mess Attila és Hajvert Lódi Andrea megnyitja a találkozót (Lakatos János felvétele)

Mess Attila és Hajvert Lódi Andrea megnyitja a találkozót (Lakatos János felvétele)

A rendezvénynek az idén is egy eszéki színjátszó csoport a vendége. A bemutatott előadásokat szakbizottság fogja értékelni, melynek tagjai Kaposi László drámatanár-rendező, Lipták Ildikó színész-drámatanár és Béres Márta színművész. A bemutatott produkciókat a szakbizottság nem rangsorolja, viszont első alkalommal a találkozó is része lett a minősítő rendszernek. Ennek keretében a csoportok arany, ezüst és bronz minősítést kapnak. A bácsfeketehegyi találkozó a Vörös Sándor Országos Gyermekszínjátszó Találkozó vajdasági selejtezője, így a legjobbnak minősülő produkció továbbjut az országos találkozóra.

A XII. Bácsfeketehegyi Gyermekszínjátszó Műhelytalálkozót az idén a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt., a Nemzeti Kulturális Alap, Kishegyes község önkormányzata, a tartományi művelődési titkárság, a tartományi oktatási titkárság és a művelődési minisztérium támogatja. Együttműködő partner a Bácsfeketehegy Magyar Művelődési és Hagyományőrző Egyesület, a bácsfeketehegyi helyi közösség, a Nikola Đurković Általános Iskola, a Pán Péter Gyermekintézmény és a Vajdasági Magyar Versmondó Egyesület. Szakmai partner a Magyar Drámapedagógiai Társaság. Az eseményt a Vajdasági Magyar Drámapedagógiai Társaság, a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet és a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség szervezi.