2024. április 25., csütörtök

Veszélyben a kápolna

Rohamosan süllyed a bácsfeketehegyi kápolna keleti szárnya – Az önkormányzat és a helyi közösség közösen dolgozik az épület teljes helyreállításán

Komoly gondok adódtak a bácsfeketehegyi temetőben, ugyanis a kápolna épületének keleti oldala rohamosan süllyed, ennek következtében a falon repedések jelentek meg. A probléma mind a bácsfeketehegyi helyi közösség, mind a kishegyesi önkormányzat előtt ismert, és az illetékesek elmondása szerint hamarosan szanálják a megrongálódott épületrészt.

Rohamosan süllyed a kápolna keleti szárnya ( Lakatos János felvétele)

Rohamosan süllyed a kápolna keleti szárnya ( Lakatos János felvétele)

A temető karbantartásával megbízott munkás majálist követően vette észre, hogy az épület süllyedni kezdett – számolt be a médiának Bojtos Béla, a bácsfeketehegyi helyi közösség tanácselnöke.

– A munkás arról számolt be, hogy megrepedt az épület fala, mintha földrengés lett volna. Először nem tudtuk elképzelni, hogy mi történhetett, de aztán láttuk, hogy az épület komolyan elkezdett süllyedni. Az épület ugyanis a Komunál Közvállalat vagyona, így a közvállalat a helyi közösséggel együtt azonnal reagált. Azon voltunk, hogy megoldjuk a problémát, de nem tudtunk azonnal lépni, mert a baj nagyobb, mint  kezdetben gondoltuk, ezért megkértünk egy szakembert, hogy  mérje fel az épület állapotát. Azt követően az önkormányzat és a helyi közösség igyekszik majd a kápolnát mihamarabb megjavítani, mert működnie kell – nyilatkozta a tanácselnök, majd arról is beszámolt, hogy az épület az 1970-es években épült. A későbbiekben sikerült hűtőházat is létesíteni, így a követelményeknek megfelelő, korszerű épületről lehet beszélni. Bojtos arról is szólt, hogy a felmerülő költségektől függetlenül az kápolnát a lehető leghamarabb szanálni fogják, mert a falu számára fontos létesítményről van szó. Az újságírók kérdésére válaszolva a tanácselnök elmondta, hogy a keleti szárny süllyedése egyelőre nem veszélyezteti az épület többi részét.

– Amíg nem süllyed tovább, addig az épület alatt lévő betonlap ki fog tartani. De ha tovább süllyed, akkor a betonlap elhúzhatja az épület többi részét is. Ezért a lehető legsürgősebben kell intézkednünk, hogy a kápolna többi része ne rongálódjon meg – fogalmazott Bojtos.

Kishegyes község önkormányzata is figyelemmel követi a bácsfeketehegyi kápolna körül kialakult helyzetet, és mindent megtesz rendezése érdekében – mondta el Kerekes Zoltán, Kishegyes község alpolgármestere.

– Az önkormányzat a bácsfeketehegyi helyi közösséggel karöltve fogja orvosolni ezt a problémát. Bevontunk egy külső szakértőt, hogy felmérje az épület állapotát, s a lehető legrövidebb időn belül kézhez kapjuk a részletes jelentését és az útmutatást, hogy mit kell tenni. Elsődleges célunk a süllyedés megállítása, amivel a további rongálódásokat is meggátoljuk. Nagyon fontos, hogy a ravatalozó továbbra is használható maradjon, a második lépés pedig az épület teljes szanálása lesz. Erre a célra a helyi közösség és az önkormányzat is eszközöket tud kiválasztani – mondta el az alpolgármester.