2024. április 20., szombat

Válasszuk a nekünk megfelelő utat!

Az európai parlamenti választás fontosságáról Feketetón

Régen nem gyűlt össze ennyi magyar ember a feketetói helyi közösség dísztermében, mint csütörtök este, amikor köztársasági és tartományi parlamenti képviselők jelenlétében arról beszélgettek, mi a tétje az előttünk álló európai parlamenti választásnak. Nemcsak falubeliek voltak jelen a találkozón, hanem a szomszéd településekről, Egyházaskérről és Kanizsamonostorról is érkeztek résztvevők, így szinte telt ház volt.

A közösségi találkozón Ábrahám Ildikó, a VMSZ helyi szervezetének elnöke köszöntötte a vendégeket, köztük Nyilas Mihályt, a tartományi kormány alelnökét, Fremond Árpádot, a VMSZ alelnökét, köztársasági parlamenti képviselőt, Pék Zoltán köztársasági parlamenti képviselőt, Ótott Róbert tartományi mezőgazdasági titkárhelyettest, Kormányos László tartományi parlamenti képviselőt és Korponai Lívia tartományi tisztségviselőt.

Megtelt a feketetói helyi közösség díszterme (Homolya Horváth Ágnes felvétele)

Megtelt a feketetói helyi közösség díszterme (Homolya Horváth Ágnes felvétele)

Kormányos László, aki az összejövetel moderátora volt, arra mutatott rá, hogy először vagyunk olyan egyedi helyzetben, hogy tudunk európai parlamenti képviselőre szavazni, ezért fontos, hogy ne hagyjuk ki a lehetőséget. Elmondta továbbá, hogy a napokban a helyi koordinátorok felkeresik azokat a családokat, akik május 1-jéig regisztrálták magukat, hogy segítsenek nekik a szavazólapok kitöltésében és visszajuttatásában.

Nyilas Mihály arról beszélt, hogy meg kell mutatnunk, melyik európai út mellett állunk ki, melyikre voksolunk, és erre most lesz lehetőségünk.

– Ez után az európai parlamenti választás után két út lehetséges, az egyik a Brüsszel által szorgalmazott, a másikat pedig a Fidesz–KDNP fogalmazta meg. Brüsszel olyan útról beszél, amely az „európai egyesült államok” fogalmában teljesedne ki, vagyis egy, az Amerikai Egyesült Államokhoz hasonló rendszer alakulna ki, amely nem akar tudomást venni a nemzetekről. Ezzel szemben a Fidesz–KDNP által javasolt Európában a népek megőrzik nyelvüket, kultúrájukat, és közös gazdaságot alakítanak ki, amelyben szabadon mozog az áru és szabadon utazik a polgár. Ennek a választásnak ez a tétje, vagyis, hogy megmarad-e a keresztény alapokon álló Európa. Nekünk a nemzetállam Európát kell választanunk, és ezzel lehetővé tesszük Magyarországnak és a vajdasági magyarságnak, hogy tovább fejlődjön, hogy őrizze a jogait. Szerbia célja, hogy az EU-ba jusson, és ezen az úton Magyarország élharcosként segíti őt a tagállammá válásban – szögezte le Nyilas Mihály.

Fremond Árpád ugyancsak azt emelte ki, hogy ez a választás a vajdasági magyarokról is szól, és igenis számítanak az itteni szavazatok. Hangsúlyozta, hogy az elmúlt száz évben senki nem törődött velünk annyit, mint az eltelt tíz évben a Fidesz–KDNP, vagyis most van alkalmunk támogatni őket és ezáltal saját magunkat itt, a Vajdaságban. Deli Andor kapcsán arra mutatott rá, hogy eddigi európai parlamenti ténykedésében sokat foglalkozott az Európában őshonos nemzeti kisebbségek kérdésével és általában a kisebbségek helyzetével, és ezt az elkövetkezőkben is napirenden fogja tartani, vagyis számunkra igen lényeges az ő jelenléte.

A közösségi találkozó, amelyen jelen volt Zombori Csaba, Csóka község alpolgármestere és Oláj Tibor, a csókai községi képviselő-testület elnöke is, kötetlen beszélgetéssel zárult.