2024. március 29., péntek
ORSZÁGÚTI KERÉKPÁROZÁS

A síugró, a Pillangó, az iker, a Cápa… – vagy más?

Ma rajtol el Bologna városából a 102. Giro d’Italia, a kerékpáros szezon első háromhetes körversenye. A nemzetközi szövetség (UCI) szabályzata értelmében a kötelezően induló 18 World Tour-csapat mellett 4 második szintű (prokontinentális) sor kapott szabadkártyás meghívást az olaszországi viadalra, így a 22 csapat 8-8 versenyzővel alkotja a 176 fős mezőnyt.

A bő 3500 kilométeres össztávot június 2-áig, 21 etap alatt – az első és a második hét után egy-egy hétfői pihenővel – tekerik le a versenyzők, tizennyolc mezőnyszakasz mellett három egyéni időfutamra kerül sor. A mai 8 kilométeres egyetemvárosi prológ után az első, „hosszú” hét végén San Marinóban végződik a leghosszabb kronó (9. szakasz, 35 km), a legutolsó nap 17 kilométeres veronai egyenkéntije pedig fergeteges izgalmakat ígér.

A Giro lényegi része az összetett szempontjából idén is, mint mindig, az Alpokban fog eldőlni. Bár már az első héten is bőven akadnak hegyes, esetleg emelkedőn fejeződő szakaszok – beleértve a 9. szakasz időfutamát –, valószínűbb, hogy itt legfeljebb kis időkülönbségek alakulnak ki a nagy nevek között, s inkább a kék hegyi trikó pontversenyéről fog szólni a küzdelem. Az igazi magashegyi terep a második hét közepén jön el, a pénteki, 13. szakasz lehet az első komoly vízválasztó hosszú és meredek hegyi befutójával.

Az utolsó pihenő után aztán kezdődhet a tűzijáték. Rögtön a keddi, egyik leghosszabb (226 km) szakaszon egymás után kell felmászni a 2618 méter magas Gavia-hágóra – amely egyben Cima Coppi, vagyis a legmagasabb pont az aktuális Girón –, majd a gyilkos Mortirolóra, amely 13 kilométeren át kanyarog átlagosan 10 százalékos meredekséggel. Arra, aki ezt a napot túléli összetett reményekkel, három további alpesi küzdelem és egy „laza” sík átmeneti nap vár a veronai kronó előtt.

A címvédő Chris Froome hiányában valósággal tolonganak az összetett győzelemre vagy dobogóra esélyes versenyzők. A legutolsó „belemelegítésnek” számító Romandiai Körversenyen diadalmaskodó, szlovén exsíugró Primož Roglič egyértelműen az egyik kiemelt favorit, csakúgy mint a 2017-es győztes Tom Dumoulin – igaz, a Maastrichti Pillangó idén még nem mutatott különösebben jó formát. Szintén dobogóra, akár a legfelső fokára állhat a legutóbbi háromhetesen, a Vueltán diadalmaskodó Simon Yates, aki ikertestvére, egyben egyik fő segítője, Adam nélkül áll rajthoz. A rutinosabbak közül a kétszeres (2013, 2016) győztes Vincenzo Nibalit kell említeni, aki néhány tavaszi klasszikuson már megmutatta magát, de a felsoroltakon kívül Mollema, Zakarin, Landa, Lopez, Chaves vagy Majka top 5-ös helyezése sem lenne meglepetés…

A hat-nyolc mezőnyhajrára esélyes szakaszon elsősorban a tavaly négyet nyerő Elia Vivianira kell odafigyelni, rajta kívül Démare, Ewan, Gaviria, Ackermann, Modolo vagy Cimolai lehet tűzközelben.