2024. március 28., csütörtök

Könnygázt vetettek be albán rendőrök a gyújtópalackokat hajigáló tüntetők ellen

Könnygázt és vízágyukat vetettek be albán rohamrendőrök szombat este a kormány lemondását követelő tüntetők ellen Tiranában, helyszíni jelentések szerint a tiltakozók egy része gyújtópalackokat hajigált a miniszterelnöki hivatal és a parlament épületére.

A kormányellenes tüntetésen több ezren vettek részt, és Tirana több pontján összetűztek a rendőrökkel. A tüntetők egy, maszkot viselő csoportja áttörte a rendőrkordont, és a miniszterelnöki hivatal bejárata felé vonult, gyújtópalackokat, petárdákat és festékes tégelyeket hajigált az épületre. A rohamrendőrök könnygázt és vízágyukat vetettek be ellenük. Egyes tüntetők a parlament épülete elé vonultak, és ott is petárdákat és gyújtópalackokat hajigáltak.

Rohamkocsikkal szállították el a helyszínről a sérülteket, de egyelőre nem tudni, hogy hányat. Egyes hírek szerint a sérültek között rendőrök is vannak.

Ilir Meta albán elnök felszólította a tüntetőket, hogy tartózkodjanak az erőszaktól, és ne szálljanak szembe a rendőrökkel. Sander Lleshaj belügyminisztert a Twitteren intett nyugalomra, azt írta, hogy "demokráciát nem lehet Molotov-koktélokkal építeni". 

Ez volt az albán ellenzék által szervezett immár sokadik kormányellenes tüntetés. A jobbközép Demokrata Párt vezette ellenzéki szövetség korrupcióval és a szervezett bűnözéshez fűződő kapcsolatokkal vádolja Edi Rama baloldali szocialista párti kormányát, azonnali politikai váltást és Rama nélküli átmeneti kormány megalakítását követeli, továbbá előrehozott parlamenti választások kiírását is.