2024. április 19., péntek

Mindenki jól jár, aki a magyarokkal együttműködik

Orbán Viktor: Magyarország a közép-európai együttműködés erősítésére fordítja az erejét

Magyarország arra fordítja az erejét, hogy erősítse a közép-európai együttműködést, és mindenki jól jár, aki a magyarokkal együttműködik – mondta Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a romániai Kerelőszentpálon az UBM Feed Romania takarmánykeverő üzemének avatóünnepségén.

Orbán Viktor beszédében kiemelte: Szerbiával és Szlovákiával már kiváló gazdasági együttműködést valósított meg Magyarország, de nem behozhatatlan a hátrány a magyar–román viszonyrendszerben sem.

Fotó: MTI

Fotó: MTI

„Ha vannak vállalkozó kedvű beruházók, nagy lendületet kaphat a magyar–román gazdasági együttműködés – tette hozzá.

Kifejtette: Közép-Európa nemzetekből áll, és nem halasztható tovább annak felismerése, hogy ezek a népek sorsközösségben vannak, és vannak érdekek, amelyek összekapcsolják őket, ezért az együttműködés útját kell választaniuk.

Közölte: cselekedni kell, „fel kell venni a kesztyűt”, vállalni kell a versenyt, fejleszteni kell, és akkor az a távolság, amely a kommunizmustól nem szenvedő és a kommunizmust elszenvedő országok között van, sokkal gyorsabban csökkenhet.

Magyarországon a dolgok a gazdaság tekintetében ígéretesen alakulnak – tette hozzá.

A miniszterelnök azt mondta: infrastrukturális összeköttetések – autópályák és vasút – kellenek Magyarország és Románia között, ezekről tárgyalnak a román kormánnyal. Gyorsvasútra van szükség Bukarest és Budapest között, és ez Kolozsvárt is bekapcsolhatja a gazdasági vérkeringésbe – közölte.

Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke kiemelte: „a magyar kormány szövetségese közösségünknek és az RMDSZ-nek, és ahol szövetség van, ott vannak közös ügyek, és közös sikerek születnek”.

Hozzátette: folytatni kell, amit elkezdtek, dolgozni kell, figyelni kell egymásra és építeni kell a közösségek közötti bizalmat.

Minden nap választás előtt állunk, és nem tehetjük kockára, amit felépítettünk. Hinni kell, hogy lehetséges a népek és nemzetek együttműködése, a biztonság megteremtése és a jólét növelése – közölte.

„Fontos, hogy identitásunkat biztonságban tudjuk, de szükség van közös cselekvésre, munkahelyekre, gazdasági sikerekre is, különben elnéptelenedik az otthonunk” – fogalmazott Kelemen Hunor hozzátéve: sokféleképpen lehet tenni a megmaradásért, dolgozni a sikerért, hogy gyarapodjon a közösség, és az új munkahelyek teremtése az egyik ilyen mód, ezért ennek a beruházásnak is sok nyertese lehet.