2024. április 18., csütörtök
ZENTAI HARCOSSZÖVETSÉG

Második világháborús emlékművet koszorúztak

A második világháború lezárásáról és az áldozatokról emlékeztek meg csütörtökön a Szerbiai Harcosszövetség zentai tagjai a Felsővárosi köztemetőben.

Hetvennégy éve fejeződött be a második világháború (Gruik Zsuzsa felvétele)

Hetvennégy éve fejeződött be a második világháború (Gruik Zsuzsa felvétele)

Az eseményen Gradimir Nikolić, a Zentai Harcosszövetség elnöke köszöntötte az egybegyűlteket, majd Predrag Popović és Zabos Zoltán mondtak beszédet. Ebben ismertették a második világháború végét jelentő, 1945. május 9-én aláírt nyilatkozat jelentőségét, és hangsúlyozták, hogy a hosszú évekig tartó háború alatt több millió ember adta életét a szabadságért.

– Május 9-e az a nap, amikor befejeződött a második világháború, amelyben népeink jelentős áldozatot hoztak a haza védelmében. Erről a jelentőségteljes napról minden szabadságszerető ember kegyelettel emlékezik meg – hangzott el Zabos Zoltán beszédében.

A szónokok kiemelték, hogy az antifasiszta harcokban Jugoszlávia minden nemzetisége egyaránt részt vett. Zentán mintegy 1700 áldozata volt a háborúnak, ami a lakosság tizedét jelentette. A beszédek meghallgatása után az egybegyűltek koszorúkat helyeztek el a második világháború Zentán eltemetett halottainak emlékművén.