2024. április 26., péntek

Nagyjavítás előtt a Péterváradi és a Szabadság híd

A Szabadság híd gyalogosjárdáján évről évre nagyobb lyukak tátonganak, több helyen fű, kóró nő bennük, de a Péterváradi híd útburkolata sincs sokkal jobb állapotban.

Hamarosan felújítják a Szabadság és a Péterváradi híd útburkolatát, járdáit (Ótos András felvétele)

Hamarosan felújítják a Szabadság és a Péterváradi híd útburkolatát, járdáit (Ótos András felvétele)

A városi Nagyberuházási- és Területrendezési Hivatal az elmúlt napokban meghozta a döntést, hogy a Péterváradi híd felújítási munkálatait a GP Mostogradnja AD Beograd vállalatra bízza. A belgrádi vállalatnak 90 napja van arra, hogy befejezze a rekonstrukciós munkálatokat, a projektum összértéke 2,63 millió dinár.

Az önkormányzat ezenkívül versenypályázatot írt ki annak érdekében, hogy kiválasszák azt a vállalatot, amely felméri majd az újvidéki hidak műszaki állapotát. A szóban forgó vállalat ezenkívül elkészíti majd a rekonstrukcióra vonatkozó tervdokumentációt is. A versenypályázatra április végéig lehetett jelentkezni, május derekán várható a szerződések aláírása. A versenypályázaton győztes vállalatnak 100 napja lesz arra, hogy felmérje a hidak műszaki állapotát, valamint hogy kidolgozza a rekonstrukció tervdokumentációját – olvasható a Dnevnik napilap honlapján. Ezenkívül, a városi Nagyberuházási és Területrendezési Hivatal közbeszerzési pályázatot írt ki annak érdekében, hogy elvégezzék a Szabadság híd pilléreinek geodéziai felméréseit. A közbeszerzési pályázatból kiderül, hogy a híd tartópillérei állandó eróziónak vannak kitéve, ezért itt az ideje felmérni állapotukat. Főként a Duna jobb partján álló pillérek vannak veszélyben, mert ezen a partszakaszon folyamatosak a kisebb földcsuszamlások.

Mivel a Szabadság híd kulcsfontosságú, 2017-ben bevezették, hogy legalább évente kétszer geodetikus felméréseket kell készíteni a pillérek állapotáról, a mérések pontosságának növelése érdekében az önkormányzat fejleszteni kívánja a földmérési hálózatot a városban.

Mivel a versenypályázat még nem fejeződött be, egyelőre nem tudni mikor kezdődhetnek meg a rekonstrukciós munkálatok az újvidéki hidakon, és arról sincs információ, mennyibe kerülnek majd a projektumok.