2024. április 25., csütörtök

Támogatás a civil szervezeteknek

Kishegyes község önkormányzata 2,7 millió dinár segítséget nyújt

Sikeresen lezárult a kishegyesi önkormányzat által kiírt pályázat a civil szervezetek számára. Marko Lazić, Kishegyes község polgármestere és Szűgyi István, a községi képviselő-testület elnöke a héten ünnepélyesen aláírta a támogatási szerződést 36 szervezettel.

A támogatási szerződés aláírása (Lakatos János felvétele)

A támogatási szerződés aláírása (Lakatos János felvétele)

Sándor István, a községi tanács civil szervezetekkel megbízott tagja és a pályázat koordinátora arról számolt be a médiának, hogy nőtt az érdeklődés az önkormányzat pályázata iránt.

– Ha a múlt évet vesszük alapul, akkor azt látjuk, hogy az év során összesen 35 projektumot támogatott az önkormányzat, az idén viszont 51 projektumra érkezett hozzánk pályázat, ebből 47-et sikerült támogatnunk a pályázat keretében. Ez azt jelenti, hogy növekedett az igény az elmúlt évhez képest, viszont a községi költségvetésben előirányzott eszközök maradtak a 2018-ban meghatározott szinten. Ez azt jelenti, hogy több projektumot és egyesületet támogatunk, ugyanakkor egyes egyesületek támogatása csökkent. Az volt a célunk, hogy minden egyesületet segítsünk – mondta el Sándor, akitől azt is megtudtuk, hogy a 47 pozitívan elbírált projektumot 36 községbeli civil szervezet nyújtotta be.

Az önkormányzat pályázatának 2,7 millió dinár volt a keretösszege, viszont a civil szervezetek 8 millió dinárt igényeltek volna. A pályázati kiírásban nem volt meghatározva, hogy a szervezetek mekkora összegre pályázhattak, viszont egy egyesület maximum két projektummal pályázhatott – számolt be a koordinátor, majd arról is szólt, hogy a legtöbb szervezet működési költségekre pályázott. Két esetben könyvkiadásra is kértek pénzt az egyesületek, valamint Kishegyes település újratelepítésének 250. évfordulójához köthető programokra. A projektumok között szerepeltek szórakoztató és kulturális rendezvények, emellett eszközbeszerzésre is kértek eszközöket a civilek – mondta el Sándor, majd azzal folytatta, hogy jövőre változtatni szeretnének a pályázati keretösszegen.

– A pályázati költségvetés növelésével kapcsolatban már tárgyaltunk az önkormányzat pénzügyi osztályával, és annyit tudtunk meg, hogy ehhez minisztériumi jóváhagyásra van szükség. Ezt az önkormányzat természetesen kérni fogja, de a döntés a minisztérium kezében van. Ha jóváhagyják, akkor a következő évben növelni fogjuk a keretösszeget – hangoztatta a koordinátor.

A pályázat kedvezményezettjeinek a projektumot az év során kell megvalósítaniuk, az elszámolást pedig év végégi kell átadniuk. A következő évi pályázatot az önkormányzat januárban fogja kiírni, a döntések pedig, az ideihez hasonlóan, áprilisig fognak megszületni.