2024. április 23., kedd

„És táplálni”

Az Énekelt Versek XXIV. Zentai Fesztiváljának versenyprogramja
Az első fellépő az óbecsei gimnázium 7-es terem nevű együttese volt, a fesztivál legfiatalabb csapata

Az első fellépő az óbecsei gimnázium 7-es terem nevű együttese volt, a fesztivál legfiatalabb csapata

Pénteken este a zentai Művelődési Házban sikeresen lezajlott az Énekelt Versek Zentai Fesztiváljának, a Magyar Nemzeti Tanács kiemelt jelentőségű rendezvényének a versenyprogramja. A fesztivált – mely a szegedi Porta Novum Kft., a magyarkanizsai önkormányzat és a zentai Thurzó Lajos Művelődési-Oktatási Központ által, a Víz új kultúrája elnevezésű IPA-projekt keretében valósul meg – huszonnegyedik alkalommal szervezte meg a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet és a zentai Thurzó Lajos Művelődési-Oktatási Központ Zenta önkormányzatának közreműködésével: az idén a II. Rákóczi Ferenc-emlékév, a 2019 a külhoni magyar gyerekek éve program, valamint Bori Imre akadémikus születésének 90., Ady Endre és Csáth Géza halálának 100. évfordulója jegyében. Az esemény díszvendége ezúttal Celler Kiss Tamás Sinkó-díjas költő volt, akinek és táplálni című versét kellett a megmérettetésben részt vevő zenekaroknak és szólistáknak megzenésíteniük.

A Radványi Balázs énekes-zenész, Brenner János szerkesztő, Verebes Ernő zeneszerző, költő, Szögi Csaba író, költő és Celler Kiss Tamás költő összeállítású zsűri a következő előadók produkcióit bírálta el: 7-es terem (Óbecse), Deme Csaba (Veresegyháza), DUSKA – Kazai Ági & Stefan Uhrinak (Budapest), Én (Kolozsvár), Járdasziget (Csanádapáca), Miklós Réka és a Cor Jesu Kamarakórus (Zenta), Miskolci István (Budapest), Petar Ivković (Újvidék), Rauscher Géza (RaG) (Veszprém), Resti Kornél 'Eredetimegjelöléssel ellátott' Zenekar (Kecskemét), Vendéghang (Budapest), Pejin Lea (Zenta).

Az esemény előtt Hugyik Richárdot, a Thurzó Lajos Művelődési-Oktatási Központ igazgatóját, a rendezvény fő szervezőjét kértük fel, hogy ossza meg velünk gondolatait az idei fesztiválról. Elmondta, az Énekelt Versek minden évben próbál megújulni, új szempontokat bevonni a fesztivál fejlesztése céljából. Az idén úgy döntött a szervezőbizottság, hogy nem maga választ a kortárs vajdasági magyar lírikusok közül, hanem létrehoz egy bizottságot, amely ezt megteszi. Tagjai voltak Verebes Ernő, Török Máté és Brenner János. Ezúttal a 20-as, 30-as éveikben járó költőket kérték fel, hogy küldjenek munkáikból. A legtöbb szavazatot Celler Kiss Tamás verse kapta. Hugyik úgy véli, jó ötlet volt aktivizálni a fiatal költőgenerációt, ezáltal pedig a hallgatóság soraiból a fiatalokat is megszólítani.

Az eredményeket a Magyar Szó hétfői számában közöljük.