2024. március 28., csütörtök

Az Egyesült Államok B-52-es nehézbombázókat vezényelt Katarba

Az Egyesült Államok B-52-es nehézbombázókat vezényelt egy katari amerikai légi támaszpontra válaszul az Irán részéről, közelebbről meg nem nevezett, fenyegetésekre - derült ki az amerikai légierő által csütörtökön közölt fényképekről.

A légierő tájékoztatása szerint a B-52-es nehézbombázó repülőgépek a louisinai Barksdale légitámaszponton állomásozó 20. bombázó századból érkeztek. Hasonló gépek szálltak le a térségben szerdán, meg nem nevezett támaszpontokon.
Vasárnap a washingtoni Fehér Ház bejelentette, hogy az Abraham Lincoln repülőgép-hordozót a közel-keleti térségbe vezényelte. John Bolton, Donald Trump amerikai elnök nemzetbiztonsági tanácsadója azt mondta, a lépés válasz Irán "egy sor zavarba ejtő és eszkalációs jelzésére".
A közleményben Bolton hangsúlyozta: az Egyesült Államok vagy szövetségesei elleni esetleges támadás esetén Irán "kérlelhetetlen erővel" találja magát szemben.
"Ez világos és félreérthetetlen üzenet" Iránnak - fogalmazott a politikus.
Irán szerdán kilátásba helyezte, hogy országa mérsékelni fogja az iráni atomprogram korlátozásáról 2015-ben elfogadott többhatalmi megállapodás bizonyos pontjainak végrehajtását. A bejelentés egy évvel azután történt, hogy az Egyesült Államok bejelentette, kilép az atomalkuból.