2024. március 29., péntek

Fehér Ház: az elnök Patrick Shanahan ügyvezető védelmi minisztert jelöli a Pentagon élére

Donald Trump amerikai elnök Patrick Shanahan ügyvezető védelmi minisztert fogja jelölni a Pentagon élére - közölte csütörtökön a Fehér Ház.

A közlemény szerint Shanahan az elmúlt hónapokban bebizonyította, alkalmas arra, hogy a továbbiakban is vezesse a minisztériumot.
Shanahan percekkel a közlemény megjelenése után reagált a hírre. A Twitteren közölte, hogy nagy megtiszteltetés számára a megbízatás, és amennyiben az elnöki jelölést jóváhagyja a szenátus, "agresszívan" fogja folytatni az amerikai nemzetvédelmi stratégia végrehajtását. Hozzátette, hogy elkötelezett az amerikai hadsereg fejlesztése iránt.
Shanahan 2017 júliusában lett helyettes védelmi miniszter, előtte 31 éven át a Boeing vállalatnál dolgozott. Miután Jim Mattis januárban távozott a Pentagon éléről, Shanahan vette át a Pentagont irányítását ügyvezetői minőségben.
Mattis tavaly decemberben jelentette be, hogy lemond, és ezt jórészt azzal indokolta, hogy nem ért egyet Donald Trump döntésével, amely szerint az Egyesült Államok kivonja katonáit Szíriából és részlegesen kivonul Afganisztánból is. A bejelentés után Trump közölte, hogy Mattis február végén távozik tisztségéből, de végül két hónnappal korábban, január elsején távozott. Az amerikai médiában olyan értesülések láttak napvilágot, hogy az elnököt felbosszantotta Mattis lemondó levele, amelyben a tárcavezető az elnök külpolitikai döntéseit bírálta, ezért döntött úgy, hogy Mattisnak a tervezettnél két hónappal korábban kell távoznia.
Az 56 éves Shanahan ellen korábban vizsgálat folyt a Pentagonban azzal a gyanúval, hogy helyettes védelmi miniszterként előnyben részesítette a Boeing egyik volt alkalmazottját, ám a Pentagon főellenőre végül úgy foglalt állást, hogy nem követett el etikai vétséget.