2024. március 28., csütörtök

Képzőművészek a Vajdaságban

A Zentai Alkotóházban is bemutatkozott az Art Limes folyóirat

A 2003-ban indult Art Limes magyarországi művészeti folyóirat arculatát a bábművészet, a gyermekkönyv-illusztráció, valamint a képző- és iparművészet határozza meg.

A Zentai Alkotóházban megtartott kiadványbemutató résztvevői (Szögi Csaba felvétele)

A Zentai Alkotóházban megtartott kiadványbemutató résztvevői (Szögi Csaba felvétele)

Fontos róla elmondani, hogy határon túli magyar alkotók és műhelyek számára is gyakran biztosítanak bemutatkozási lehetőséget. Így került sor a Képzőművészek a Vajdaságban című számának kiadására is, amelyet kedden este Beszédes István moderálásával Miglinczi Éva és Virág Jenő szerkesztők mutattak be a Zentai Alkotóházban. Az esemény társszervezői a szabadkai Képzőművészeti Találkozó, az újvidéki Forum Könyvkiadó Intézet és a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet voltak. A periodika a vajdasági fiatal és középkorú magyar művészgeneráció alkotóit kívánja bemutatni. Az alkotókat és munkáikat ismertető írások elkészítésére a lapszám összeállítói olyan helybéli írókat, költőket, újságírókat kértek fel, akik figyelemmel kísérték azoknak eddigi munkásságát. A kötetben szereplő képzőművészek: Acsaji Györgyi, Ágoston Lóránt, Argyelán Zita, Bicskei Anikó, Blaskó Árpád, Kincses Endre, Kiss Endre, Klájó Adrián, Kozma Laura, Lak Róbert, Lázár Tibor, Paszterkó Richárd, Pesti Emma, Ricz Géza, Sagmeister Peity Laura, Soltis Miklós, Tarkó János, Tóth Alisa, Újházi Adrienn, Utcai Dávid, Varga Valentin és Vass Szabolcs.

A szerkesztők az est folyamán meséltek a lap történetéről, profiljának kialakulásáról, majd rátértek a jelen szám bemutatására. Az alapkoncepciójuk az volt, hogy legnagyobbrészt szépírók próbálják szavakba önteni a képzőművészeti alkotások esszenciáját, valamint hogy főképp fiatal művészeket szerepeltessenek. Virág Jenő úgy véli, csodálatos, hogy ez a 22 alkotó mennyire más, és milyen nagy a sokszínűség a vajdasági magyar képzőművészetben. Szerinte ez adja az egyik érdekességét ennek a lapszámnak. Végezetül azt is hozzátette, le kellene rombolni a határokat a művészetben, s talán ehhez ők is némiképp hozzájárultak, hiszen ennek a kiadványnak köszönhetően a benne szereplő alkotókat máshol is megismerhetik a Kárpát-medencében.