2023. március 25., szombat

Új tartalmakkal gazdagodott a topolyai ipari park

A KITE és a Gebi új munkahelyeket hozott Topolyára

A Gebi Kft. új telephelye a Prosperitati Alapítvány 23 nagy léptékű gazdaságfejlesztési programjának a legnagyobb, kilencedikként felavatott beruházása, a KITE Zrt. topolyai terjeszkedése a középkategóriás vállalkozásfejlesztéshez tartozik.

A KITE logisztikai központjában ismert mezőgazdasági márkákat tudnak vásárolni és szervizeltetni a termelők (Ótos András felvétele)

A KITE logisztikai központjában ismert mezőgazdasági márkákat tudnak vásárolni és szervizeltetni a termelők (Ótos András felvétele)

Újvidék után Topolyán, az ipari parkban is telephelyet nyitott Magyarország legnagyobb mezőgazdasági integrátora, az anyaország gazdaságfejlesztő támogatásának köszönhetően. A Szerbiában három éve jelen levő cég piacvezető a nyugati gyártmányú traktorok értékesítésében, emellett mezőgazdasági gépezetek forgalmazásával, szervizelésével, a múlt évtől kezdve pedig agronómiai kereskedelmi tevékenységgel is foglalkozik. Topolyán 1,8 hektáros területen kezdte meg működését, és három lépésben tervezi fejleszteni a tevékenységét – mondta el Guba Sándor, a KITE Zrt. elnöke.

– Topolyán egyelőre 400 négyzetméteres irodában, 100 négyzetméteres raktárban és 850 négyzetméteres géptárolóban kezdjük meg a tevékenységünket. A most kialakított központunk 900 ezer eurós beruházását mintegy 170 ezer euró értékben támogatta a Prosperitati Alapítvány, illetve további kamattámogatásban részesültünk, valamint az OTP Bank szerbiai leányvállalata folyósított számunkra kölcsönt. Hosszú távú tervünk, hogy 6200 négyzetméteres, beépített területtel üzemeljünk Topolyán – mondta a vállalat magyarországi elnöke a telephely keddi felavatásakor.

– Köszönetem fejezem ki a topolyai önkormányzatnak a logisztikai központ beindításában nyújtott támogatásáért, ez nagyban hozzájárult a helyszín megválasztásában, mint ahogy a döntés racionális volt a távolsági szempontokat is figyelembe véve. A telephelyen korszerű műhely kezdte meg munkáját a gépek szervizelésére, a műszaki termékek számára pedig raktárat és irodahelyiségek épültek fel. A földszinti részen bemutatóterem is kialakításra került – ismertette Guba Sándor. A topolyai logisztikai központ a Bácska és Bánát középső és északi részén gazdálkodó partnereket látja majd el minőségi szolgáltatásokkal.

 

NAGY KAPACITÁSÚ NAPRAFORGÓTÁROLÓK TOPOLYÁN

A Gebi modern, 50 ezer tonna kapacitású szárító-tárolója óránként 400 tonnányi napraforgót tud átvenni (Ótos András felvétele)

A Gebi modern, 50 ezer tonna kapacitású szárító-tárolója óránként 400 tonnányi napraforgót tud átvenni (Ótos András felvétele)

A Gebi Kft. Csantavéren, Tóthfaluban és Pacséron üzemeltet takarmány- és tápgyártó sorokat. Termékeit a hazai piacon kívül a régióban is értékesíti. Ozsvár Tihamér, az édesapja által 1983-ban alapított, manapság 360 dolgozót foglalkoztató Gebi Kft. egyik tulajdonosa, a napraforgó átvételére és feldolgozására alkalmas nagy kapacitású tároló felavatása alkalmából megköszönte a magyar kormány segítségét. Elmondta, hogy a gazdaságfejlesztési program keretében, a Prosperitati Alapítvány közreműködésével eddig 2250 integrátori szerződést kötöttek, aminek köszönhetően 10 százalékkal tudták gyarapítani a vállalat termelékenységét. A kedd délutáni átadóünnepségen igyekeztek valamennyi együttműködő partnerüket vendégül látni.

– Topolyán egy nagyon modern, 50 ezer tonnás kapacitású szárító-tárolót alakítottunk ki, amely óránként 400 tonnányi napraforgót tud átvenni, vagyis a nyolc nagy cellát mindössze 5 munkanap alatt fel tudjuk tölteni. A napraforgóhéj feldolgozása után kapott termékkel fűtünk a csantavéri üzemünkben, vagyis sikerült vele kiváltanunk az utóbbi időben a földgázigényünket. A telephelyünket Keviben építettük fel – ismertette Ozsvár Tihamér.

– A beruházás 9 millió euró értékű, amelyre 2 millió 250 ezer eurós önrész biztosítása mellett a Prosperitati Alapítványtól 4 millió 50 ezer euró értékben kaptunk vissza nem térítendő támogatást, illetve az OTP Banktól kamattámogatott kölcsönt vettünk fel 2 millió 700 ezer euró értékben. A cégünk eredetileg 25 új munkaerő alkalmazását vállalta magára, és 2500 integrátori szerződést, ez utóbbiból eddig 2250-et kötöttünk meg, és a helyzet úgy hozta, hogy 75 új alkalmazottal bővült a csapatunk – ismertette a Gebi egyik tulajdonosa.