2024. április 25., csütörtök

Az óbecsei nyugdíjasok is igényelhetnek ingyenes gyógyüdülést

Az idén mintegy 15 ezer nyugdíjas mehet ingyenesen gyógyfürdőbe Szerbiában a Köztársasági Nyugdíj- és Rokkantbiztosítási Alap jóvoltából. A Szerbia 24 gyógyfürdőjének egyikében biztosított tíznapos rehabilitációra és gyógyüdülésre Óbecse község területén 68 nyugdíjas – 38 öregségi nyugdíjas, 8 rokkant-nyugdíjas, 16 családi és 6 iparos nyugdíjas – jogosult, de ennek feltétele az, hogy az illető nyugdíja nem haladja meg a 26.324 dinárt, állandó szerbiai lakhelye van, a nyugdíjon kívül más bevétele nincs, és az utóbbi 5 évben nem volt ingyenes üdülésen.

A nyugdíjasok a gyógyüdülés ideje alatt teljes körű orvosi ellátást kapnak, és legalább három fajta terápiát is igényelhetnek az orvosi vizsgálatok eredményei alapján és a gyógyfürdő lehetőségei szerint.

A Köztársasági Nyugdíj- és Rokkantbiztosítási Alap a kísérő költségeit is biztosítja abban az esetben, ha önálló életre és munkára képtelen, családi nyugdíjat élvező gyermekről, illetve vak személyről van szó. A rehabilitáció ideje alatt az Alap fedezi a nyugdíjasok szállás- és étkezési költségeit is, sőt az útiköltségeket (az autóbusz vagy a vonatjegy árát) is megtéríti.

Az ingyenes gyógyüdülésre azok is igényt tarthatnak, akik nem tagjai a Nyugdíjas Egyesületnek. Azok a nyugdíjasok, akik élni szeretnének ezzel a lehetőséggel, május 21-éig adhatják át irataikat, ezek között az utolsó nyugdíj összegét bizonyító dokumentumnak, az igazolvány fénymásolatának és az orvosi igazolásnak is szerepelnie kell. A kérvényeket az óbecsei Nyugdíjas Egyesületben és a község településeinek a helyi szervezeteiben lehet átadni. A beérkezett kérvényeket az Alap illetékesei rangsorolni fogják, arról pedig, hogy a kérvényező melyik gyógyfürdő szolgáltatásait veheti igénybe, egy orvosi bizottság fog dönteni.