2024. április 19., péntek

Hol a környezetvédelmi tanulmány?

Egy civil szervezetnek kételyei vannak Kína nagybecskereki befektetésével szemben

A nagybecskereki Polgári Fordulat civil szervezetnek kételyei vannak azzal kapcsolatban, hogy a kínaiak leendő nagybecskereki gumiabroncs-gyárában betartják-e majd a környezetvédelmi intézkedéseket. Ugyanis egyelőre nincs nyoma annak, hogy ilyen tanulmányt benyújtottak volna az illetékes szerveknek. A civil szervezet szerint nem elég, hogy a legnagyobb bánáti városban megoldatlan az ivóvíz-ellátás, hanem már a levegő tisztasága is veszélybe kerülhet.

Kecskés István felvétele

Kecskés István felvétele

A Környezetvédelmi Minisztériumban és a nagybecskereki önkormányzatból is közölték, hogy erre vonatkozó dokumentumot nem kaptak és ez esetben a tartományi titkárság az illetékes. A közérdekű információkért felelős biztos ez ügyben nemrég a Tartományi Településrendezési, Építészeti és Környezetvédelmi Titkársághoz fordult, de tőlük is azt a választ kapta, hogy ilyen jellegű tanulmányt a beruházó nem nyújtott be. Az illetékes tartományi titkár válaszában az is áll, hogy az építkezéssel kapcsolatos kérdésekkel forduljanak a Tartományi Energiaügyi, építkezési és Közlekedési Titkársághoz.

Nagybecskerek Délkelet-Écska ipari övezetében március 30-án kezdődött el a legnagyobb szerbiai zöldmezős beruházás építése. A mintegy egymilliárd dolláros beruházással megépülő kínai gumiabroncs-gyár alapkőletételén jelen volt Aleksandar Vučić államfő is. Feng Wang, a Shandong Linglong Tyre Co. Ltd. vezérigazgatója akkor kihangsúlyozta, hogy ez lesz a társaság második külföldi gyára, az első Európában, amely megfelel minden környezetvédelmi követelménynek.