2024. április 25., csütörtök

Györe László kiesett Madridban

Györe László nem győzött le zsinórban két US Open-bajnokot a madridi 1000-es tornán. A zentai a nyolcaddöntőben nagyon szép kezdés után három játszmában kapott ki a horvát Marin Čilićtől, és a spanyol fővárosban mutatottakkal összességében nagyon is elégedett lehet.

A mérkőzés első 12 játéka azt sugallta, hogy Györe leiskolázza a tapasztalt, öt éve US Opent nyert, azután még két nagy döntőt is vívott horvátot, hisz a zentai egy brékkel hozta az első játszmát, a másodikban 2:0-ra vezetett, és négy bréklabdája volt a 3:0-ért. Amikor ezeket Čilić nagy adogatásokkal mentette, fordult a kocka. Čilić erősen feljavult, Györe pedig visszaesett. A horvát 2:3-ról négy játékot nyert zsinórban, majd a döntő szettben is elsőnek jutott előnyhöz. Ekkor már csak egy újabb csodálatos Györe-hajrában bízhattunk, amit a játék képe, és a zentai reakciói nem ígértek. Fordulat nem történt, s amikor a horvát másodszor is elnyerte Györe adogatását, azzal a meccs gyakorlatilag be is fejeződött. Györének most van néhány napnyi szusszantási ideje, hisz a jövő héten már Rómában játszik a teljes élmezőnnyel együtt.

Novak Đokovića 13. egymás közötti meccsen sem veszített játszmát a francia Jeremy Chardy ellen. A világelső félgőzzel győzött, és bejutott a nyolc közé. Novak a negyeddöntőben a Györét legyőző Čilićtyel játszik, akivel összesítésben 17:2, salakon pedig 2:0 a mérlege. A horvát, a zsinórban elszenvedett 14 vereség után 2016-ban a párizsi teremtornán, és tavaly Londonban, a Queen's tornáján nyert, azóta Novak újabb három győzelmet aratott.

Rafael Nadal magabiztos győzelemmel kezdte meg a tornát, a tizenéves kanadai Felix Auger-Aliassime nem volt igazán méltó ellenfél, aki képességeit csak ritkán csillogtatta. A legtöbb figyelmet egy másik spanyol, David Ferrer érdemelte ki, aki a szerdai műsor utolsó meccsén két játszmában veszített a német Alexander Zverevtől. Ez a vereség volt Ferrer utolsó ATP-meccse, egy szép és példás pályafutás befejezése.