2024. április 19., péntek

Címvédés a Palicsi-tavon

A Palicsi-tavon 13. alkalommal tartották meg a nyílt délkelet-európai kupát (SEEOOC) az optimist hajóosztályban versenyző, 15 éven aluli vitorlázók részére. A három nap alatt 6 ország (Magyarország, Szlovákia, Szlovénia, Montenegró, Görögország, Szerbia) 18 klubjának 93 versenyzője szállt hajóba, hogy a három napra tervezett kilenc futam alatt eldöntse, ki bizonyul a legjobbnak a Palicsi-tó hullámain.

Az elmúlt 13 évben 19 ország (Albánia, Algéria, Bulgária, Montenegró, Csehország, Örményország, Japán, Ciprus, Kenya, Kirgizisztán, Görögország, Magyarország, Észak-Macedónia, Románia, Oroszország, Szlovákia, Horvátország, Szlovénia, Szerbia) legfiatalabb tehetségei versenyeztek a nyílt délkelet-európai kupán, azóta többen már európai és világbajnoki érmek tulajdonosává váltak. A nemzetközi regatta bekerült a Nemzetközi Vitorlásszövetség, valamint a szakági szövetség versenynaptárába is.

Az ünnepélyes megnyitón először Horvát Tímea, Szabadka alpolgármestere köszöntötte a megjelenteket. Elégedettségének adott hangot, hogy a regatta az ország legnagyobb nemzetközi vitorlásversenyévé nőtte ki magát.

– A nyílt délkelet-európai kupa minden év májusában sok örömet és barátkozást jelent a versenyzők számára, akik megismerik egymás nyelvét és kultúráját. Remélhetőleg a következő években is egyre többen érkeznek a versenyre, és a gyerekek előtt még számtalan alkalom adódik, hogy barátkozással, nevetéssel töltsék el a verseny három napját – mondta Horvát.

A jelenlévőket Mladen Stojšin, a Vajdasági Sportszövetség főtitkára, Dejan Vuković, a Szabadkai Sportszövetség főtitkára, Dobó Márta, a Palics-Ludas Közvállalat igazgatója és Kikity Attila, a Szabadkai Sportszövetség közgyűlésének elnöke is köszöntötte.

Kikity elmondta, hogy kemény harcot vár a három nap alatt, hiszen a görög és a montenegrói versenyzők az európai mezőnyben is komoly erőt képviselnek.
– Mára és holnapra erős szelet jósolnak, vasárnapra valamelyest gyengül a szél erőssége, de bízom benne, hogy a tervezett három futamot a zárónapon is megrendezzük. A Palicsi Vitorlásklub kilenc versenyzővel képviselteti magát, akiktől szép eredményeket várunk. Legfontosabb, hogy a gyerekek jól érezzék magukat, barátkozzanak, amiből akár életre szóló barátságok is születhetnek. Célunk, hogy legalább erre a három napra kivonjuk őket a számítógépek és a mobiltelefonok világából, és idejüket inkább a természetben, a vízen, egymással versengve, majd a futamok után barátkozva töltsék – emelte ki Kikity.

A háromnapos versenyt követően a végső győzelmet a belgrádi Stefan Yuill szerezte meg, aki ezzel megvédte tavalyi elsőségét. A második helyen a szlovákiai Szitás Ondrej, a harmadikon pedig a szlovén Jakob Musa Olivieri végzett. A Palicsi Vitorlásklub tagjai közül Nenad Zakić a 19., Luka Sretenović a 23., Kovács Roland a 31., Aleksa Sretenović a 40., Sven Skenderović az 50., Molnár Bertalan az 53., Márton Benedek a 68., Arnold Tamás és Márton Máté a 75. helyen zárta a regattát. A Dejan Zakić által vezetett palicsi csapat a hét szerbiai klub között az előkelő 2. helyen végzett, egyéniben pedig Nenad Zakić a 3. helyen zárta a regattát a 12 évnél fiatalabb fiúk mezőnyében. A Đorđe Ristić-díjat az AJK Beograd érdemelte ki, az első futam győztese, a belgrádi Stefan Yuill pedig a Német Zoltán-díjat vehette át.

Eredmények, összesítettben: 1. Stefan Yuill (szerb), 2. Ondrej Szitás (szlovák), 3. Jakob Musa Olivieri (szlovén). Fiúk, 12 éven aluliak: 1. Oliver Brestivsky (szlovák), 2. Andrej Bozoki (szerbiai), 3. Nenad Zakić (szerb). Fiúk, összesített: 1. Stefan Yuill (szerb), 2. Ondrej Szitás (szlovák), 3. Jakob Musa Olivieri (szlovén). Lányok, 12 éven aluliak: 1. Nađa Vujošević (szerb), 2. Pocze Annamária (magyar), 3. Sofia Valentinyova (szlovák). Lányok, összesített: 1. Nađa Vujošević (szerb), 2. Barbora Kocanova (szlovák), 3. Aleksandra Vujošević (szerb).

A 13. nyílt délkelet-európai kupa fő szervezője a Palicsi Vitorlásklub, társszervezői a Szerbiai és a Vajdasági Vitorlásszövetség, támogatói pedig több vállalat mellett Szabadka városa, a szerbiai Ifjúsági és Sportminisztérium, valamint a Tartományi Ifjúsági és Sporttitkárság.