2024. április 18., csütörtök
Ma bemutató

Angyal száll le az Újvidéki Színházba

Az Újvidéki Színházban ma este mutatják be Friedrich Dürrenmatt svájci drámaíró Angyal szállt le Babilonba című darabját, amelyet Lénárd Róbert dramaturgiájában az erdélyi származású, Szabó K. István rendező állított színpadra. Az újvidéki magyar társulatnak szinte minden tagja játszik e fergeteges komédiában. Annak ellenére, hogy a darab az 1950-es évek elején íródott, tematikáját figyelembe véve a mai világ társadalomkritikájának is tekinthető. Hatalomról és politikáról beszél, a történelem örökké visszatérő spirális vonalait rajzolja ki, hogy végül az isteni kegyelemről vagy épp kegyetlenségről szóljon. Az Újvidéki Színházban megtartott tegnapi sajtótájékoztatón Szabó K. István rendező elmondta, hogy igen nagy tisztelője és kedvelője Dürrenmatt alkotásainak.

− Az emberek alkalmatlansága az üdvözülésre a legerősebb gondolat, amely jelen van Dürrenmatt darabjaiban. Folyamatosan rámutat arra, hogy mennyire képtelenek vagyunk befogadni a csodát, mennyire képtelenek vagyunk élni a valós lehetőségeinkkel, mennyire lefoglal bennünket a mindennapi hajsza, az önmegvalósítás ahelyett, hogy lényegi dolgokkal foglalkoznánk. E műben is azt láthatjuk, hogy Isten egy utolsó kéznyújtásként a szeretet egy formáját küldi az emberek közé. Ahelyett, hogy befogadnák és megváltoznának, mindenki a saját hasznát keresi benne, és így tönkreteszik Isten ajándékát – mondta a rendező.

A darab egyik főszerepét Kovács Nemes Andor, a Szabadkai Népszínház színművésze alakítja, aki több mint tíz év után tért vissza az Újvidéki Színházhoz, Nebukadnecár alakjának megformálójaként:

− Jó érzés újra itt lenni. Mindig is szerettem ezt a társulatot, nagyon értékes embereknek tartom őket, és jó hangulatban teltek a próbák. Az előadásban a királyt játszom, akinek jellemét a szerelem és a hatalomvágy közt húzódó vektor határozza meg. Nebukadnecár egyszerre király és koldus is. Nagyon nehéz szerep ez, a darab komédia, nekem mégis komolynak kell maradnom – vallotta Kovács Nemes Andor.

A másik főszereplőt, Akkit, a zseniális koldust Huszta Dániel játssza.

− Sok munkát igényelt ez a szerep megformálása is, akár mindegyik másik, hiszen én mindegyik szerepre úgy tekintek, mint egy kihívásra. Akki, a koldus átlátja a helyzetet, az egész politikai rendszert, és megpróbálja a többieket is felvilágosítani, tanítani, de szavát senki nem hallja meg. Az emberek valószínűleg azért nem hallgatnak rá, mert csak a saját dolgaikkal foglalkoznak, főleg a materiális dolgaikkal, vagyis azzal, hogy minél több pénzük legyen. Lehet, hogy ugyanez történik a mai világban is, és a környezetvédelemre, a politika okozta konfliktusokra, a nukleáris katasztrófa fenyegetésére, a Föld tartalékának kimerítésére nem szentelnek kellő hangsúlyt – hangsúlyozta Huszta Dániel.

Az angyalt Pongó Gábor, Kurrubit Dienes Blanka főiskolai hallgató, Nimród exkirályt Német Attila, a Főminiszterasszonyt Banka Lívia, Utnapistim főpapot Giricz Attila, a Tábornokot Mészáros Árpád, Nebo rendőrt Sirmer Zoltán, Engibbi bankárt Elor Emina, Ali munkást Gombos Dániel, Gimmil szamártej-árust Magyar Attila, Gimmilné 1-et Krizsán Szilvia, Gimmilné 2-t Ferenc Ágota, az ünnepélyes férfiút Kőrösi István játssza. A művészeket Szalai Bence, Ozsvár Róbert és László Judit formálja meg. Az előadás zenéjét Verebes Ernő írta. A díszletet és a jelmezeket a moszkvai Marfa Gudkova tervezte. Az előadás támogatója Újvidék Város Kulturális Hivatala.

A bemutató ma este 7 órakor lesz, az első repríz napját május 13-ára, hétfőre tűzték ki.