2024. április 25., csütörtök

Átiratok és anekdoták tükrében

Rendhagyó irodalomórát tartott Lackfi János a szabadkai Népkörben

Lackfi Jánossal, napjaink egyik legismertebb magyarországi költőjével tegnap a szabadkai olvasók is találkozhattak a Népkör Magyar Művelődési Központban. A Szilágyi Örzsébet e-mailjét megírta című előadása során a közönség ízelítőt kaphatott a költő azon verseiből, amelyek a magyar irodalom legismertebb verseinek átirataként születtek. A humoros, játékos és könnyű nyelvezetű költemények a mai hétköznapokra reflektálnak. Ilyen A fekete router című vers is, amelyben az édesanya e-mailt ír a Londonban dolgozó fiának, ám mielőtt elküldené az üzenetet, lefagy a számítógép, és ezért a routert hibáztatja.

Lackfi János elmondta, hogy nem mindennapi családja van, hiszen hat gyermekkel és négy unokával büszkélkedik, akik több versét ihlették. Feleségével huszonnyolc éve élnek boldog házasságban. Amikor néhány évvel ezelőtt ráeszmélt, hogy nincs hitvesi lírája, a huszonharmadik házassági évfordulójukra huszonhárom verset írt a feleségéhez. Nemcsak a vidám hangvételű verseit osztotta meg velünk, hiszen hallhattunk olyan költeményeket is, amelyekben elhunyt nagyanyjáról és édesapjáról emlékezik meg.

A költő elmesélte, hogy nagyon sok pozitív visszajelzést kap a rajongóitól, akik rendszeresen felkeresik a közösségi oldalon, megosztják vele a verseiről alkotott véleményüket és azokat a kellemes eseményeket is, amelyek ezekhez a költeményekhez kötődnek. Lackfi János megjegyezte, hogy annak idején, amikor elkezdett írással foglalkozni, nem gondolta volna, hogy ekkora olvasótáborra tehet szert. A költő mögött már negyvennyolc kötet van, ezek többsége verseskötet, ám vannak prózakötetei, regényei, valamint műfordításokat tartalmazó könyvei is.

– A vers arra jó, amire használjuk. Nemcsak ünnepi lehet, hanem a mindennapi kenyér, egy háztartási gép, amely valamilyen módon megkönnyíti az életünket, vagy egy kisállat, amelyet lehet abajgatni, és mellette nem leszünk társtalanok akkor sem, ha magányosak vagyunk. Felfoghatjuk szerencsesütiként, vagy egy tengerbe dobott palackként, amely egy üzenet valaki másnak az életébe. Ez származhat több ezer évről korábbról, több ezer kilométerről távolról, vagy lehet, hogy csak a szomszéd fejéből pattant ki, ám a lényeg, hogy eljutott hozzánk – mondta Lackfi János.

A szabadkai közönség jól fogadta a felolvasott költeményeket, és kiváló hangulat alakult ki az est során. A publikum nagyon jól érezte magát, és akadtak olyanok is, akik az előadás után dedikáltatták a magukkal hozott Lackfi-könyvüket, vagy egy-egy közös fotót örökítettek meg kedvencükkel.