2024. április 25., csütörtök

Irán felújítja az urándúsítást, ha...

– Irán felújítja az urándúsítást, ha az atomalku többi résztvevője nem teljesíti vállalt kötelezettségeit, erről értesítette a 2015-ös megállapodást aláíró nagyhatalmakat, Franciaországot, Nagy-Britanniát, Németországot, Kínát és Oroszországot is – jelentette be tegnap Haszan Róháni iráni államfő.

Róháni azt mondta, Irán leállítja a 2015-ös atomalku két pontjának teljesítését, amelyek az ország birtokában lévő dúsított urán és nehézvíz eladására vonatkoznak. A mostani döntés hatvan nap múlva lép hatályba. Ezt az atomalku 26. és 36. cikke lehetővé teszi.

Teherán azt várja, hogy a hatvan nap alatt az atomalku többi aláírója intézkedjen vállalt kötelezettségeinek megtartásáról és teljesítéséről. „Hatvan napjuk van arra, hogy teljesítsék a banki szférára és az iráni olajjal folytatott kereskedelemre vonatkozó kötelezettségeiket. Ha nem veszik figyelembe Irán érdekeit az adott időszak alatt, Irán leállítja az urándúsításra vonatkozó feltételeket, és folytatja az Arakban lévő nehézvizes reaktorának korszerűsítését” – mondta.

Az államfő hozzátette, hogy az atomalku nem szűnik meg, Irán nem lép ki abból, és erről írásban értesítették is a megállapodást aláíró nagyhatalmakat.

Fotó: AP/Beta archív

Fotó: AP/Beta archív

Róháni szólt arról, hogy országa, a szerződés más aláíróinak tanácsára, egy évet várt, és addig is teljesítette vállalt kötelezettségeit. Tette ezt azután, hogy az Egyesült Államok egy évvel ezelőtt úgy határozott, hogy kivonul az atomalkuból. Róháni hangsúlyozta, hogy Teherán továbbra is kész tárgyalni az atomalkuról, annak teljesítéséről.

Az iráni elnök egyben az EU szemére vetette, hogy nem volt eddig képes teljesíteni az Iránnak gazdasági téren tett ígéreteit, elsősorban azokat, amelyek az amerikai szankciók megkerülésére vonatkoztak.

Párizs és Peking az atomalku fenntartását szeretné

Franciaország és Kína ragaszkodik ahhoz, hogy fennmaradjon a nagyhatalmak és Irán között 2015-ben megkötött nukleáris megállapodás – közölte Párizs és Peking az iráni elnök bejelentésére reagálva.

Párizs amellett, hogy fenn akarja tartani a megállapodást, figyelmeztette Teheránt, hogy ha nem tartja be vállalásait, annak következményei lesznek, egyebek mellett beindul egy mechanizmus, amelynek a vége az lehet, hogy büntetőintézkedéseket vezetnek be ellene. Florence Parly védelmi miniszter megjegyezte, hogy hónapok óta folyik annak a megállapodásnak a megkérdőjelezése, amely feljogosítja a nagyhatalmakat Irán nukleáris tevékenységének ellenőrzésére. „Így most semmi nem volna rosszabb Irán számára, mint ha felmondaná ezt a megállapodást” – jelentette ki.

Franciaország, Nagy-Britannia és Németország minden tőlük telhetőt megtesznek azért, hogy fennmaradjon a szerződés, egyebek közt Irán gazdaságát segítő kezdeményezésekkel, amelyek szándékuk szerint ellensúlyozzák az amerikai szankciókat – tette hozzá. Figyelmeztette azonban Teheránt, hogy maguk az európaiak fognak szankciókat bevezetni, ha Irán megszegné a 2015-ös alkut. A francia védelmi miniszter ugyanakkor elismerte, hogy Irán eddig minden kötelezettségét teljesítette.

Mark Field brit külügyi államtitkár a londoni parlamentben arról beszélt, hogy Iránnak következményekkel kell számolnia, ha kivonul megállapodásból. „Nemkívánatos lépés ... Teherán  bejelentése. Ezen a ponton még nem beszélünk a szankciók visszaállításáról, de nem szabad elfelejteni, hogy azokat a nukleáris korlátozásokért cserében oldották fel” – tette hozzá.

„Ha Irán többé nem tartja magát nukleáris kötelezettségvállalásaihoz, annak természetesen lesznek következményei” – mondta Field.

Kína szerint Iránnak maradéktalanul teljesítenie kell az atomalkuban vállaltakat, és az egyezmény többi aláírójának felelőssége az, hogy ez megvalósuljon – hangoztatta tegnapi sajtótájékoztatóján Keng Suang, a kínai külügyminisztérium szóvivője.

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök tegnap ismét megerősítette: országa nem fogja engedni Iránnak, hogy atomfegyvert gyártson. Netanjahu a katonák emléknapján mondott beszédében kijelentette: „Úgy hallottam, hogy Irán folytatni akarja atomprogramját. Nem fogjuk Teheránnak engedni, hogy atomfegyverekhez jusson.” Az izraeli kormányfő Donald Trumphoz hasonlóan elutasítja az úgynevezett atomalkut.

A NAÜ közleménye szerint, amíg Irán nem lép ki az ellenőrzéssel kapcsolatos jegyzőkönyvben vállaltakból, addig változatlan marad a bécsi székhelyű szervezet szakembereinek ellenőrzési művelete. A NAÜ eddig igazolta azt, hogy Irán teljesíti az atomalkuban vállalat kötelezettségeit és aláveti magát a bécsi központú szervezet ellenőrzésének.