2024. április 19., péntek

Tudnivalók az EP-szavazásról

A VMSZ 400 terepi aktivistája ad majd útbaigazítást a polgároknak

Mint arról lapunk már beszámolt, a Nemzeti Választási Iroda (NVI) hétfőn elkezdte postázni azoknak a külföldön élő magyar választópolgároknak a szavazási levélcsomagját, akik levélben voksolhatnak az Európai Parlament magyar tagjainak választásán. A május 26-ai EP-választáson a külföldön élő magyar állampolgárok levélben szavazhatnak, de csak akkor, ha sem Magyarországon, sem az EU más tagországában nem rendelkeznek állandó lakcímmel. Ehhez – azok kivételével, akik korábban már nyilvántartásba vetették magukat – előbb regisztrálniuk kellett az NVI-nél május 2-áig.

A szavazási levélcsomag tartalmazza a szavazólapot, a választópolgár azonosításához szükséges nyilatkozat nyomtatványát (ez az úgynevezett azonosító nyilatkozat), a szavazólap elhelyezésére szolgáló belső borítékot, a válaszborítékot (ez a Nemzeti Választási Irodának van címezve), valamint a szavazás módjáról szóló tájékoztatást.

Azok a levélben szavazók, akik azt kérték, hogy személyesen vehessék át a szavazási levélcsomagjukat, ezt hétfőtől tehetik meg (megjelölésük szerint) az országgyűlési egyéni választókerületi székhely településén, a kijelölt külképviseleteken vagy a kijelölt határ menti településeken.

A szavazó szabadon dönthet arról, milyen úton juttatja vissza voksát az NVI-hez. A válaszborítékot feladhatja postán (bárhonnan ingyen), ebben az esetben a levélnek május 25-én éjfélig meg kell érkeznie az NVI-hez. Továbbá feladhatja térítés ellenében bármelyik külképviseletre címezve, ebben az esetben a külképviseleti szavazás végéig kell megérkeznie a levélszavazatnak a külképviseletre. A válaszboríték leadható bármely külképviseleten is május 11-étől, munkanapokon munkaidőben, azzal, hogy Szabadkán a Főkonzulátus 6 és 22 óra között (május 18-án és 25-én szombaton is) fogadja a polgárokat, vagy a külképviseleti szavazás idején.

A legutóbbi adatok értelmében Szerbiában megközelítőleg 60 ezren regisztráltak az NVI rendszerében. A Vajdasági Magyar Szövetség a napokban újfent megerősítette, hogy a párt mintegy 400 aktivistája a napokban megkezdi a terepi munkát. El kívánnak jutni minden házba, hogy megadják a szükséges útbaigazítást, azaz segítsenek a regisztrációs lap kitöltésében. Az aktivisták a szavazás folyamatát nem befolyásolják. Erre azért sincs szükség, mert a csaknem másfél hónapja tartó kampányban a VMSZ mindenkit arra buzdított, hogy szavazatával a nemzeti oldalt, a Fidesz–KDNP listáját támogassa, amelynek a VMSZ színeiben továbbra is befutó helyen tagja Deli Andor – fogalmaznak a VMSZ közleményében, kiemelvén, hogy az aktivisták nem a meggyőzés feladatát, hanem az érvényes szavazatleadást segítik.