2024. április 23., kedd

A virtuális világ nemzedékének oktatása

A Z generáció volt a Magyar Nemzeti Tanács szabadkai továbbképzésének témája

A Z generáció az iskolapadban címmel ma akkreditált pedagógus-továbbképzést tartottak Szabadkán, a Vajdasági Magyar Képző-, Kutató- és Kulturális Központban. A Magyar Nemzeti Tanács által szervezett képzésen az általános iskolák osztálytanítói, tanárai és pedagógusai voltak jelen.

– Egy időszerű témát dolgoznak fel, a Z generációt, amelybe az 1995 és 2009 között születettek, tehát azok a diákok is beletartoznak, akik most az iskolapadban ülnek. Őket másképp kell tanítani, hiszen a virtuális világban élnek és nevelkednek. A képzésen hat általános iskola huszonkilenc tanára van jelen. Ezek az alkalmak lehetőséget adnak arra, hogy olyan új ismereteket szerezzenek, amelyeket majd hatékonyan alkalmaznak a tanításban. Mivel szeretnénk ezt a témakört tovább taglalni, ezért valószínű, hogy ősztől folytatjuk a tanári továbbképzéseket – nyilatkozta De Negri Ibolya, az MNT Végrehajtó Bizottságának tagja.

A képzés előadói Csernik Ilma iskolapedagógus és Sutus Ágota logopédus voltak. Az előadások során szó volt a Z generáció tanulás képességeiről, kortárs viszonyairól és szociális készségeiről, valamint az írás és az olvasás elsajátításáról a digitális korban. Ezenkívül a résztvevők hatékony olvasásfejlesztő módszerekről, didaktikai játékokról és gyakorlatokról is hallhattak.

Sutus Ágotától megtudhattuk, hogy az előadások fő témája, hogy miként hat a digitális világ a diákok viselkedésére, kommunikációjára és képességeikre. Fontos, hogy a pedagógusok felkészüljenek erre. Ez igen nagy kihívás, hiszen a tanárok és tanítók teljesen más mintákat hoznak otthonról, másképp nőttek fel és szocializálódtak, mint a Z generáció képviselői.

A Mozaikok az iskolai oktatás-nevelés kérdésköréből a tudomány új felismerésének tükrében elnevezésű továbbképzést ma Bezdánban, holnap pedig Topolyán is megrendezik az általános iskolák tanárai számára.