2024. április 25., csütörtök

A náci ideológia még mindig él

Szerbiában ma virágokkal, holnap katonai felvonulással emlékeznek a fasizmus feletti győzelemre

A szabad világ hatalmas áldozatának köszönhetően a Harmadik Birodalom elesett, a nacionalizmus ideológiája azonban még mindig él – emelte ki Aleksandar Vulin védelmi miniszter a fasizmus feletti győzelem napján, amikor az Avalán az Ismeretlen hős szobránál helyezte el ma az emlékezés virágait.

Vulin az Avalán koszorúzott (Fotó: Beta)

Vulin az Avalán koszorúzott (Fotó: Beta)

– A nácizmus ma is létezik, és ennek a generációnak, de tartok attól, hogy a következő generációnak is, küzdenie kell majd ellene. Meg kell küzdenie azokkal, akik a Nagy-Albánia megalkotásán dolgoznak, és azokkal akik indokoltnak találják a jasenovaci népirtást, illetve mindazokkal, akiknek a fejében és tetteiben még él a nácizmus – mondta Vulin.

Mint a Beta hírügynökség kiemeli, Vulin rámutatott, amikor nem tudni, ki ölte le a gyerekeket a Bistrica folyónál Goraždevacon, amikor senki nem felelt Szerbia bombázásáért, vagy senki sem tartozik felelősséggel a Bosznia-Hercegovinában és Horvátországban meggyilkolt szerbekért vagy az Oluja (Vihar) hadműveletben otthonukból elűzött százezrekért, vagy azokért a szerbekért, akiket a nemzetközi közösség Koszovóra érkezése után gyilkoltak meg, amíg nem tartozik senki felelősséggel a szerb nép ellen elkövetett bűnökért, addig a nácizmus továbbra is él.

Nišben holnap tartják meg a hadsereg Szabadság védelmében elnevezésű alkalmi felvonulását, a bejelentések szerint 4000 katona és mintegy 300 jármű vonul fel. A légierő negyven géppel veszi ki részét a szemlén, köztük az újonnan érkezett orosz MI–35-s helikopterek is.