2024. április 16., kedd

Információs nap a könyvtárban

A magyarországi Innovációs és Technológiai Minisztérium az Elektronikus Információszolgáltatás Nemzeti Programján keresztül céltámogatást biztosít a határon túli intézmények részére is.

A támogatás révén díjmentesen igénybe vehető nagyszámú adatbázis, ami óriási segítséget nyújt nem csak a kutatók, de a középiskolások és egyetemi hallgatók munkája során is. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium 2018 második felében döntött arról, hogy a határon túli magyar intézmények számára céltámogatást biztosít az EISZ Nemzeti Programon keresztül. A támogatás célja, hogy minél teljesebb legyen az intézményi hozzáférés a nemzeti programban biztosított online adatbázisokhoz. A nemzeti programról részletesen tajékozódhat a http://eisz.mtak.hu honlapon.

A határon túli intézmények közül jelenleg a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem, a Forum Kisebbségkutató Intézet, a Kolozsvári Protestáns Teológiai Intézet, az újvidéki Európa Kollégium és a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola tagja a nemzeti programnak, valamint újonnan csatlakozottként a topolyai Juhász Erzsébet Könyvtár.

Az ITM által biztosított céltámogatás révén a csatlakozó intézmények térítésmentes hozzáférést kapnak több magyar nyelvű e-könyves adatbázishoz, amelyek szakirodalmi kutatáshoz és a kötelező irodalom biztosításához egyaránt segítséget jelenthetnek.

Május 14-én, kedden 10.30 órai kezdettel információs napot tartanak Topolyán, a Juhász Erzsébet Könyvtár padlástermében, az érdeklődők helyszíni képzés keretében ismerhetik meg a hozzáférhető adatbázisokat. Részvételi szándékukat jelezzék 2019. május 10-én pénteken, 14 óráig a Juhász Erzsébet Könyvtár 024/711-725-ös telefonszámán vagy a bibltop@bibltop.org címen.