2024. március 29., péntek

Dán ortopédekkel műtöttek a szabadkai orvosok

A szakemberek három beavatkozást hajtottak végre és szaktanácskozáson vettek részt

Dán ortopéd specialista csapatot látott vendégül szerdán a Szabadkai Közkórház. A szabadkai és a dán Viborg városából érkezett szakemberek szaktanácskozáson vettek részt, valamint három artroszkópos váll- és könyökoperációt is elvégeztek ittlétük alatt. A konferenciát megelőző sajtótájékoztatón Slobodan Puškar, a Szabadkai Közkórház igazgatója köszöntötte a megjelenteket.

– Örülünk, hogy kimagasló eredményeket elért vendégeink a mi intézményünkben osztják meg tapasztalataikat. Az új felszerelések és befektetések biztosítását leszámítva elsődleges feladatunk orvosaink és szakembereink folyamatos képzése. A mostani találkozás egy remek példája a tapasztalatcserének és az ismeretek elmélyítésének – nyilatkozta az igazgató.

Dr. Srđan Živanović, viborgi ortopéd elmondta, hogy a váll- és könyökortopédia az utóbbi időben a legtöbbet fejlődött orvostudományi ágazat.

Az orvosok artroszkópos váll- és könyökműtétet végeztek a Szabadkai Közkórházban (Fotó: Lackó Varjú Sára)

Az orvosok artroszkópos váll- és könyökműtétet végeztek a Szabadkai Közkórházban (Fotó: Lackó Varjú Sára)

– Három páciensen végzünk beavatkozást. Egy beteget szokványos módon operálunk, a másik két esetben viszont nagyon összetett műtétekről van szó, amelyekhez olyan technika szükséges, amit első alkalommal fognak használni a szabadkai kórházban. Már másfél éve tart a két kórház együttműködése, aminek keretében vendégül láttuk az itteni orvosokat Dániában, ugyanakkor én is jártam már korábban Szabadkán. Véleményem szerint nagy a helyi kórház befogadóképessége, az orvosok tanulékonyak, megvan bennük az akarat a fejlődésre, akárcsak az elkötelezettségre a gyógyítás iránt, de sok technikai felszerelés hiányzik – véleményezte a szabadkai kórházat Srđan Živanović.

Dr. Mirsad Maljanović, a Szabadkai Közkórház sebészeti ügyekért felelős igazgató-helyettese háláját fejezte ki Živanovićnak az együttműködés kezdeményezéséért, és azért is, hogy egy egész csapatot hozott magával Dániából.

– A mai napon először végeztünk artroszkópos vállműtétet a szabadkai kórházban, az effajta beavatkozásokat viszont állandósítani kellene intézményünkben. Az operációkon kívül további beszélgetéseket is folytatunk majd. Jártam már korábban a viborgi intézményben, és láttam, hogy Dániában minden műtét a legmagasabb színvonalon zajlik – mondta dr. Mirsad Maljanović, és reményét fejezte ki, hogy az együttműködés folytatódik majd.