2024. április 20., szombat

Janjić derűlátó

Nagybecskerek polgármestere türelmet és bocsánatot kért a polgároktól a vízellátás miatt

Čedomir Janjić polgármester ma rendkívüli sajtótájékoztatón kért bocsánatot a nagybecskerekiektől, amiért még nem oldódott meg a város vízellátása. Egy kis türelmet kért, kifejezve reményét, hogy júliustól megoldódik a probléma.

Július a legújabb határidő(Kecskés István felvétele)

Július a legújabb határidő(Kecskés István felvétele)

Nagybecskereken tavaly december 19-étől üzemel a víztisztító. Attól kezdve a vezetékes víz szemmel láthatóan tisztább lett, mint amilyen korábban volt, de továbbra sem iható.

Az önkormányzatban akkor azt hangoztatták, hogy kedvező laboratóriumi eredmények esetén, egy hónapon belül hivatalosan is üzembe helyezik a berendezést.

Négy hónap elteltével azonban, a berendezést üzemeltető Gruppo Zilio Kft. bejelentette, hogy egy (rövid) időre leállítják a vízgyárat.

Magyarázatuk szerint a berendezés próbaüzemeltetését a bejövő nyersvíz mechanikai szennyezettsége miatt állították le, mivel veszélyeztette a vízgyár szűrőberendezését.

A közleményükben azt ígérték, hogy a kényszerszünet csak rövid ideig tart majd. Nos, egy hónap elteltével a berendezést nem indították be újra, a polgárok pedig a szombati tüntetésen tiltakoztak a probléma miatt.

– Július közepén jár le a próbaüzemeltetés hathónapos határideje és remélem, hogy attól kezdve a nagybecskerekiek egészséges vezetékes vizet kapnak és megoldódik az 1975 óta húzódó probléma. Mi oldjuk majd meg – hangsúlyozta a polgármester.

Elmondása szerint a próbaüzemeltetés kezdetén is kihangsúlyozták, hogy a víz minősége nem lesz mindjárt a várt szinten, egy ideig még eltart a berendezés működésének a beállítása. Ezért szerinte indokolatlanok a víz minőségével kapcsolatos találgatások.

A polgármester véleménye szerint az eddigi vízelemzések derűlátásra adnak okot, ezért még egy kis türelmet kért a becskerekiektől. Derűlátását azzal támasztotta alá, hogy a probléma megoldásában a szerbiai kormány teljes mértékű támogatását élvezi az önkormányzati hatalom. 

Nagybecskereken a megengedettnél magasabb arzéntartalom miatt 2004 óta tilos a vezetékes víz használata. Amikor 2015 februárjában a nagybecskereki vízgyár építéséről szóló szerződést aláírták az olasz hátterű Gruppo Zilio Kft. és a nagybecskereki Városi Vízművek képviselői, akkor azt ígérték a becskerekieknek, hogy nyolc hónap elteltével iható víz csordogál majd a városi vízvezetékben.