2024. április 19., péntek

Tizenöt éves a Szajkó énekegyüttes

A kishegyesi leánykar ez alkalomból bemutatta új albumát

A kishegyesi Petőfi Sándor Művelődési Egyesület idén ünnepelheti megalapításának és fennállásának 64. évfordulóját. A keretében megalakult és ma is működő énekegyüttes pedig már 15 éve van együtt. Fiatal lányok és asszonyok alkotják, akik gyermekkoruktól együtt énekeltek és hozták el a különböző díjakat, elismeréseket a különféle vetélkedőkről és szemlékről.

A Szajkó énekegyüttes a lemezbemutató koncerten (Tóth Péter felvétele)

A Szajkó énekegyüttes a lemezbemutató koncerten (Tóth Péter felvétele)

Különleges élményben, igazi zenei csemegében volt részük azoknak, akik a kishegyesi színházteremben ott voltak, amikor a Szajkó énekegyüttes fennállásának 15. évfordulója alkalmából bemutatták az énekegyüttes új albumát, és az eddigi pályafutásuk során feldolgozott dalokból is válogatás hangzott el. Az előadott népdalokkal az egész Kárpát-medencét bejárták.

A Fokos zenekar és a művelődési egyesület néptáncosainak közreműködésével, Borsodi Patyerek Orsolya vezetésével mutatta be a kishegyesi Szajkó énekegyüttes legújabb albumát és ünnepelte meg a jubileumot, fennállása 15. évfordulóját.

A csoport 2003-ban alakult. Első felállásban Borsodi Patyerek Orsolya felkészítő pedagógus és művészeti vezető, Csőke Andrea, Csabai Zsuzsanna, Moldvai Anna, Patyerek Réka és Povázsánszki Csilla voltak a tagjai. 2004 és 2007 között minden évben ott voltak a Szólj, síp, szólj! népzenei vetélkedő döntőjében. 2004-ben bronz, 2005 és 2007 között pedig minden évben arany oklevéllel tértek haza. 2008 és 2012 között pedig minden évben a Középiskolások Művészeti Vetélkedőjének első helyezettjei voltak. Ebben az időszakban ismét minden évben arany oklevelet kapott a csoport.

Első albumukat 2013-ban a kishegyesi falunapi rendezvénysorozat keretében, egy alkalmi koncerten mutatták be a közönségnek. Az album címe: Kislány, jól gondold meg.

A kishegyesi énekegyüttes a Durindó vajdasági népzenei fesztivál résztvevője 2013 óta. A zsűri 2014-ben beválasztotta őket a Vass Lajos Népzenei Verseny Kárpát-medencei döntőjének résztvevői közé. A rendezvény 2014 novemberében Budapesten került megrendezésre. A középdöntőkből és a határon túli válogatókról 101 produkció jutott a döntőbe. A Vass Lajos Népzenei Verseny Kárpát-medencei döntőjében nagydíjat kapott a Szajkó énekcsoport.

A csoport rendszeres fellépője az 1848/49-es megemlékezéseknek, a falunapi rendezvényeknek, de a hegyesi csata évfordulóján, illetve az aradi vértanúk tiszteletére szervezett megemlékezéseken is bemutatkoztak már. Ezenkívül mindenhol szívesen fellépnek, ahova meghívják őket, és fellépésük mindig emlékezetes.

A jubiláló Szajkó énekcsoport tagjai jelenleg: Csabai Zsuzsanna. Patyerek Réka, Borsodi Patyerek Orsolya, Dudás Nikolett, Tóth Réka és Vajda Emese. A második lemezbemutatón a csoportot kiegészítette Povázsánszki Csilla. A régi és az új dalok is elhangzottak. Az ünnepi műsorban közreműködött a Fokos zenekar, Cseszák Zsombor, Szerda Balázs, Szabó András és Jovánovity Péter felállásban.