2024. március 29., péntek

Robbanás és sebesültek az iskolaépületben

Adán az általános iskolában evakuációs gyakorlatot tartottak a tűzoltók, a mentőszolgálat és a Vöröskereszt közreműködésével

Az adai Cseh Károly Általános Iskolában feltételezett robbanás történt, ami miatt a diákok többsége gyorsan és fegyelmezetten elhagyta az épületet.

Az evakuációs gyakorlaton „mentik” a diákokat (Csincsik Zsolt felvétele)

Az evakuációs gyakorlaton „mentik” a diákokat (Csincsik Zsolt felvétele)

Négy „sérült” tanuló viszont az épületben maradt. Őket a helyi hivatásos és önkéntes tűzoltók „mentették ki”, és az iskolaudvarban helyezték el, majd a „sérülteket” a Vöröskereszt kisiskolás aktivistái „ellátták”, közben a helyszínen volt a helyi egészségház mentőkocsija. Mindez szombaton az adai általános iskolában zajlott azon az evakuációs gyakorlaton, amelyet egy robbanást modellezve tartottak meg a diákok és a tanárok közreműködésével a helyi tűzoltók, a Vöröskereszt és a mentőszolgálat képviselői. Kéki László, az adai tűzoltóegység parancsnoka sikeresnek értékelte a gyakorlatot, amelyben öt hivatásos, valamint nyolc adai és moholi önkéntes tűzoltó vett részt, illetve a Vöröskereszt aktivistái és a mentőszolgálat tagjai.

– Ez az evakuációs gyakorlat fontos a gyerekeknek, a tanároknak és nekünk, tűzoltóknak is, hogy begyakoroljuk, hogyan kell eljárni vészhelyzetben. A feltételezés szerint egy robbanás történt az iskolaépületben, ahol több sérült bennmaradt, őket mentettük ki. Ilyen esetben minden tanár a saját osztályáért felel, illetve az iskolaigazgatónak tartozik elszámolással. Ha a helyszínre kiérkeznek a tűzoltók, akkor az iskolaigazgató tájékoztatja őket az előállt helyzetről, mivel az intézményben minden az ő felelőssége alá tartozik. A gyakorlat részeként az épületben maradt négy gyerek lábtörést, égési sérülést és eszméletvesztést szimulált, és őket látták el a Vöröskereszt tagjai – magyarázta Kéki László, aki hozzátette, hogy már második alkalommal zajlik az iskolában a gyerekek biztonságát szolgáló belügyminisztériumi program, amelyben az elsős, negyedikes és hatodikos diákoknak nyolc órát tartanak különféle témakörökben a rendőrök és a tűzoltók.

Fotó: Csincsik Zsolt

Fotó: Csincsik Zsolt

– A tűzoltóság két órát tartott a tűzvédelemről és a katasztrófahelyzetekről, aminek az evakuációs gyakorlat a megkoronázása volt. A gyerekek nagyon érdeklődők voltak, és a tanárok is szerették volna, ha még egy órát tartunk, mert a téma kimeríthetetlen. Minden korosztály esetében elmondom az érdekességeket és a megtanulni való dolgokat is. Az elsős diákoknál ezután mindenki tűzoltó akar lenni, még a lányok is. A negyedik és hatodik osztályosok nagyon odafigyeltek az órákon. Fontos, hogy őket megtanítsuk, hogyan járjanak el vészhelyzetben, és hogyan tudják magukat és a társukat megvédeni – közölte a tűzoltóegység parancsnoka.

Maksó Éva, a Cseh Károly Általános Iskola igazgatója szintén nagyon fontosnak nevezte, hogy az iskola részt vehetett a gyakorlaton, hiszen az életben számtalan esetben fordulhat elő tűzeset vagy természeti katasztrófa.

– A tanulóink azzal, hogy részt vettek az evakuációs gyakorlatban, olyan élményekkel gazdagodtak, amit az ember vészhelyzetben előhívhat az emlékei közül. Nagyon jó volt, hogy a tanárokkal a gyakorlat előtt felelevenítettük az ismereteiket, hogyan kell vészhelyzetben viselkedniük, illetve az intézményvezetőnek hogyan kell uralnia a helyzetet. Ebben nagy segítségünkre volt a tűzoltóparancsnok, illetve az egészségházból a mentőszolgálat személyzete és a Vöröskereszt aktivistái, akik valóságosnak tűnő sérülteket mutattak be. A gyerekek nagyon élvezték a programot, és olyan maradandó élménnyel gazdagodtak, ami először, amikor beüzemeltük a riasztórendszert, sokként érte őket, de nagyon rendezetten jöttek ki az épületből, és a helyzethez méltó módon viselkedtek – nyilatkozta az iskolaigazgató.