2024. április 24., szerda

Györe Grand Slam-bajnokot vert!

Györe László csodálatos meccsen győzte le tegnap Madridban az argentin Juan Martín del Potrót, a US Open 2009-es bajnokát, és bejutott az 1000-es torna nyolcaddöntőjébe, amelyben a 2014-es New York-i győztes, a horvát Marin Čilić következik.

Az első játszma két-két szépen mentett breaklabdával kezdődött, majd a hatodik játékban Györe letámadta az argentin adogatását, három kötött esélyhez jutott, és másodikra előnyt is szerzett, amelyet meg is tudott őrizni. A második játszmában a negyedik játékban borult fel az egyensúly, amikor Györe először veszítette el az adogatást, ami a nyolcadik játékban megismétlődött. A döntő szettben az 5. játék volt az első izgalmas, de Del Potro megvédte az adogatást, ami a következő játékban a három breaklabdával szembesült Györének is sikerült. A 10. játékban a zentai meccslabdát mentett, aminek szárnyán a következőben breakelt, és a meccsért adogathatott.

Kiválóan tette, jó szervákkal és pontos tenyeresekkel zárta a nagy diadalt, ami pályafutása második győzelme top 10-es teniszező ellen.

Fucsovics Márton nagyszerű játékkal nyerte meg az első szettet, azután azonban nem ment az adogatása, és Gaël Monfils rutinosan jutott be a következő körbe.

Roger Federer három év után játszik ismét salakon. Legutóbb 2016-ban Rómában Dominic Thiemtől kapott ki a nyolcaddöntőben, kedden este pedig magabiztosan győzte le a francia Richard Gasquet-t, aki sérülés miatt tavaly október óta először játszott tétmeccset. Rogernek ez volt az 1199. ATP-győzelme, így ma Monfils ellen próbálkozik, hogy Jimmy Connors után a nyílt korszak második teniszezője legyen 1200 megnyert meccsel.

A világelső Novak Đoković, aki a Fritz elleni győzelemmel már megvédte tavalyi pontjait, az összmérlege gyarapításának reményében ma az egyik kedvenc ellenfelével, a francia Jeremy Chardyval játszik a negyeddöntőért. Tizenkét alkalommal mérkőztek meg, és Novak még játszmát sem veszített, amiért ma is kimondott esélyesnek számít.

Rafael Nadal az este kezdte meg a madridi szereplést, ellenfele pedig a fiatal kanadai Felix Auger-Aliassime volt. Rivaldafényben volt egy másik spanyol, a 37 éves David Ferrer, akit hivatalosan már elbúcsúztattak, a pályafutása viszont a Bautista elleni győzelem révén még tart. Valószínű, hogy a tegnapi műsor Alexander Zverev elleni zárómeccse volt Ferrer utolsó profi fellépése.