2024. április 19., péntek

A zene hullámhosszán

Az Európa Kollégium zenei tehetségei mutatkoztak be Belgrádban

Belgrádban, a Collegium Hungaricumban mutatkoztak be az újvidéki Európa Kollégium Művészeti Műhely Zenei Szekciójának tehetségei. Rendkívül színes programot kínáltak a közönségnek, így felcsendültek W. A. Mozart dallamai, valamint a vajdasági népdalokból is kapott ízelítőt a publikum, de a dzsessz kedvelőit is megmozgatták egy kicsit. A közönség a zenei élményt lelkes tapssal köszönte meg.

A műsor klasszikus zenével indult: Brezovszki Gergő, az újvidéki Művészeti Akadémia hegedű szakos hallgatója – Vanja Prica, az akadémia korrepetitora zongorakíséretével – Mozart A-dúr hegedűjátékának I. tételét, valamint A-dúr hegedűszonátáját adta elő.

Török Noémi, az újvidéki Művészeti Akadémia népzenetudományi szakának hallgatója, miután ismertetőt tartott a vajdasági magyar népdalokról, két népdalgyűjtő: Király Ernő, valamint Bodor Anikó gyűjteményéből válogatva adott ízelítőt népdalkincsünkből. Hatalmas tapsot kapott a fiatal népdalénekes.

Könnyed akkordokkal zárták az estét Bajúsz Krisztina és kísérői, mindannyian szintén az újvidéki Művészeti Akadémia hallgatói. Krisztina miután röviden bemutatta a dzsessz irányzat múltját, Kiss Tamás zongorajátékával és Fábián Valentin nagybőgőkíséretével repítette el a belgrádi közönséget a dzsessz varázslatos világába.