2024. április 25., csütörtök

„Azt kell mutatni, ami értékes”

A budapesti BonBon Matiné a VM4K-ban a Szerencsés János című zenés mesejátékkal lépett fel
Nagy érdeklődés övezte a BonBon Matiné fellépését a VM4K-ban

Nagy érdeklődés övezte a BonBon Matiné fellépését a VM4K-ban

Szabadkán a Vajdasági Magyar Képző-, Kutató- és Kulturális Központban a budapesti BonBon Matiné a Szerencsés János című zenés mesejátékot mutatta be kedden este. A Grimm testvérek meséjéhez Szerda Árpád vajdasági zeneszerző írt blues zenét, amelyet a közönség élőben hallhatott. A műsor folyamán Szerda Árpád szájharmonikán és gitáron játszott, Lukácsházi Győző tubaművész, a Szegedi Szimfonikus Zenekar volt igazgatója, a BonBon Matiné alapítója, mesélt és tubán zenélt, Dobozy Ágoston pedig billentyűsként vett részt a produkcióban. A meseillusztrációkat Szalay György készítette, ezt Tarr Ferenc művészeti vezető segítségével kivetítőn láthatták a gyerekek és kísérőik. A szórakoztató est, az élvezetes mesemondás mellett, hangszerismeretet és zenei nevelést is nyújtott.

A BonBon Matiné megközelítőleg húsz éve alakult. Többféle formációkban, zenével egybekötött produkciókat hoznak létre, így a céljuk az is, hogy a gyerekekkel és a fiatalokkal különböző zenei stílusokat ismertessenek meg. Lukácsházi Győző elmondása szerint nagy hangsúlyt fektetnek a zenei nevelésre:

A BonBon Matiné valójában a hangszerekről szól, csak közben azt találtuk ki, hogy a gyerekek felé a mesén keresztül nyitunk. Persze ez nem egy új keletű ötlet, Prokofjev már 1936-ban megírta a Péter és a farkast, de mindenképpen szerettük volna elérni azt, hogy amíg a gyermek hallgatja a történetet, addig odafigyeljen a hangszerekre, a dallamokra is. Mi ezt nagy szeretettel és őszintén csináljuk. A BonBon Matinéban mindig a legkiválóbb zenészek játszanak. Nagy örömünkre most együttműködhetünk Szerda Árpáddal, aki a pályázatunkra jelentkezett ezzel a darabbal. Ő választotta ki a mesét és azt is, hogy a zenének blues hangulata legyen. Ez telitalálat lett. Nagyon élvezem ezeket a fellépéseket, nagy öröm számomra, hogy Vajdaságba is eljutottunk. A gyerekeknek azt kell mutatni, ami értékes, legyen az népzene, világzene, klasszikus zene vagy jazz. A lényeg, hogy ehhez szakavatott zenészekkel, előadókkal társuljunk. Én alapvetően a klasszikus zene megrögzött híve vagyok és ezen a területem folytattam a tanulmányaimat is. Gyerekkoromban személyesen találkoztam Kodály Zoltánnal, olyan iskolába jártam, ahol nagyon fontos volt a zene és a hangszer. A zeneakadémiát tubásként végeztem, a konzervatóriumban csellista voltam. Időközben rájöttem arra, hogy az emberekből hiányzik a sikerélmény. Ezt lehet persze sportolással is elérni, de a zene más, mert azt egy életen keresztül lehet űzni és mindig sikert eredményez. Aki az első zongoraóra után el tud játszani pár hangot a szüleinek, az már tapsot kap. Persze ennek megvannak a fokozatai. Úgy gondolom, hogy a hangszertanulás rengeteg előnye mellett ez is nagyon fontos. A küldetésem tulajdonképpen az, hogy rávegyem a szülőket, nagyszülőket arra, hogy hangszeren taníttassák a gyerekeiket, unokáikat. Majd meglátják, ennek mekkora eredménye van – fejtette ki a lapunknak Lukácsházi Győző.

Szerda Árpád a BonBon Matiné pályázatára jelentkezett, amelyet megnyert, és így került sor az együttműködésre:

Sose írtam még gyerekekhez szóló műveket, de nagyon érdekelt ez a fajta alkotói munka. Korábban is szereztem már különböző stílusú zeneműveket, de színpadiasabb jellegűt még nem. A pályázat felkeltette az érdeklődésemet és éltem a lehetőséggel. Egyesek szerint talán ez az első blues mesejáték Magyarországon. Ha ez így van, erre büszke vagyok. Az alkotói folyamat legnehezebb része a mese kiválasztása volt. Olyan kellett, ami nem túl rövid, nem is hosszú, érdekfeszítő a története és eléggé változatos ahhoz, hogy lehessen hozzá zenét írni. Miután meglett a mese, a kicsit vicces, kicsit tragikomikus jellege valahogy a blues zenét hozta ki belőlem. Valójában is blues és bluesrock zenész vagyok. Aktívan zenélek ezekben a stílusokban, ez is adta, hogy ezzel a műfajjal hozakodjak elő – tudtuk meg Szerda Árpádtól.

A BonBon Matiné egy éve nagy sikerrel játssza Budapesten a Szerencsés Jánost. Ez az első vajdasági turné, Magyarkanizsa és Csóka után Szabadka volt a harmadik állomás. Ma Temerinben léptek fel, holnap, csütörtökön pedig Óbecsén lesz látható a produkció.