2024. április 25., csütörtök

Kacagástól zengett a nézőtér

Varró Dániel és Molnár György közös műsora Zentán

Az Énekelt Versek XXIV. Zentai Fesztiválja szerdán délelőtt vette kezdetét a zentai Művelődési Házban, méghozzá egy gyermekprogrammal. Varró Dániel költő és Molnár György muzsikus közös verses-zenés műsorát élvezhették végig a legkisebbek.

A duó igencsak hálás közönségnek játszhatott, mint ahogyan azt már megszokhattuk ettől az óvodásokból és kisiskolásokból álló korosztálytól – mindig rendkívül lelkesek és kommunikatívak, amikor valami eredetit és hitelest ismerhetnek meg a színházban. Mókában és kacagásban most sem volt hiány, miközben Varró mondókákat tanított a gyerekeknek, megénekeltette őket, verseket mondott, mesélt és kérdezett, közönségét aktív résztvevőjévé tette a műsornak; mindeközben Molnár a szokott lezser virtuozitásával adta elő a pazarabbnál pazarabb dalokat, maga sem hagyva szó és nevetés nélkül a kicsiket. Azt pedig mondanom sem kell, hogy a jelen lévő felnőttek is pompásan szórakoztak egész idő alatt; ezt a jelen írás szerzője is bizton állíthatja magáról.

A program előtt Molnár Györgyöt kérdeztük a Varróval való együttműködéséről. Elmondta, a költővel való közös munkájuk mintegy öt évre nyúlik vissza. Egy alkalommal véletlenszerűen ugyanarra a színpadra kerültek egy rendezvényen, ezt követően pedig elkezdtek azon gondolkodni, összehozhatnának valami közös műsort a régi nagyok modorában, mint ahogyan azt például Gryllus Vilmos és Levente Péter csinálták egykor. Úgy vélték, ma ez hiányzik, ezért eldöntötték, hogy megpróbálják ezt az űrt kitölteni. Kiderült, hogy remekül érzik egymás rezgéseit, mindketten szeretik a klasszikus formákat úgy a zenében, mint a költészetben. A kísérlet tehát jól bevált, és a szórakoztatáson túl elérték, hogy edukációs célja is legyen a dolognak, nevezetesen, hogy megismertessék a legfiatalabb generációkkal eme klasszikus verselést és dalformákat. Nevettetve tanítani, ez a jelszavuk. Könnyed és egyszerű módon átadni a tudást.

A kettős Magyarország határain kívül is szívesen fellép, sőt, nem csupán a Kárpát-medencében teszik ezt meg, de műsorukkal eljutottak már Németországba, Franciaországba és más európai országokba is, a legújabb terv pedig megcélozni Amerikát. További sok sikert kívánunk nekik!