2024. március 29., péntek

Júliusban útra kelnek

Huszonöt településre látogat el idén a Tanyaszínház

Ősbemutatóra készül a Tanyaszínház és már az idei útirány is nyilvánossá vált. Az új előadással, a turnéállomásokkal és a felújított kavillói székházzal kapcsolatban Magyar Attilát, a Tanyaszínház elnökét, főkoordinátorát kérdeztük:

– Lénárd Róbert ír egy darabot, Y elágazás címmel, amelyet majd Puskás Zoltán rendez. A koreográfia kapcsán Gyenes Ildikóval működünk együtt, mivel ez egy „dalos-táncos” produkció lesz. Az előadás az Y generációról szól majd, a mai fiatalok helyzetével, problémáival, világnézetével foglalkozik. A szöveg annyira friss, hogy most íródik. Az előadás bemutatója július 20-án lesz Kavillón. Idén huszonöt előadást tervezünk és máris óriási az érdeklődés. Az útirány nyilvános, a Facebook-oldalunkon már látható, hogy mely településeken lépünk fel július 17-étől augusztus 12-ig. A kavillói székházunkat illetően ott tartunk, hogy megépült a művésztelep és most érkeztünk a parkosítás fázisába, amikor kitakarítjuk az udvart, és belakjuk növényekkel is. Szeretnénk lakhatóvá, élvezhetővé, otthonossá tenni a komplexumot. Bácska közepére egy kis nyugodt oázist szeretnénk varázsolni. A Tanyaszínházon kívül lassan lehet más programokat is tervezni, másra is használni a telepet. Elkészült a játszótér, családbarát a környezet, a gyerekektől az idősekig bárki jól érezheti magát az udvarban. A belső munkálatok is az utolsó simításoknál, a vége felé tartanak. Az építkezés során számos mester fordult meg nálunk és egyikük eldöntötte, hogy itt köt majd házasságot. Azt reméljük, hogy a jövőben majd több pár is nálunk kel egybe és a székházunk sok ember kedves helyszínévé válik. Ezzel is szeretnénk még jobban nyitni a közösség irányába, amiről a Tanyaszínház szól is. A turné után pedig ősztől kidolgoznánk az egész éves programunkat, hogy már az iskola kezdetétől legyenek műsoraink. Tarthatunk akár sportrendezvényeket vagy természetmegfigyelő órákat. Ez egy biztonságos, nyugodt hely, ahol a gyerekek akár egy egész hétvégét is eltölthetnek. Készül egy gyönyörű kemence is, amely majd jól jön, amikor hűvösebbre fordul az időjárás. Akinek van kedve, velünk újévezhet, hangultatos, pattogó tűz mellett. Hiszek és bízok a fejlődésben. A Tanyaszínház a semmiből indult és száraz kóró módjára sodorta a szél ide-oda, most pedig már van székháza is. Csak akarat és pozitív hozzáállás kérdése, hogy a dolgok felfelé íveljenek – mondta a lapunknak Magyar Attila.

A Tanyaszínház idei útiránya

Július: 17–Kishegyes, 18–Bácsfeketehegy, 20–Kavilló, 21–Mohol, 22–Péterréve, 23–Óbecse, 24–Szenttamás, 25–Temerin, 26–Muzslya, 27–Torontálvásárhely, 28–Torda, 29–Magyarcsernye, 30–Nagykikinda, 31–Szaján.

Augusztus: 1–Csóka, 2–Zenta, 4–Martonos, 5–Horgos, 6–Kelebia, 7–Bácskossuthfalva, 8–Zentagunaras, 9–Csantavér, 10– Bogaras 11–Orom, 12–Tornyos.