2024. április 19., péntek

A busz az üzletben állt meg

A sofőr irányított ütközéssel állította meg az elszabadult járművet

Egy háznak ütközött Belgrádban az egyik városi busz. Mint a busz sofőrje állította, az ütközést szándékosan okozta, hogy meg tudja állítani a járművet. A balesetben három személy megsérült, a buszt pedig azonnal elvontatták egy műszaki vizsgára.

Ahogy azt a szerb sajtó ma hírül adta, a mentőegységek három személyt szállítottak a Belgrád Zvezdara nevű városrészében található kórházba. A sérültek állapota stabil, nincsenek életveszélyben.

A sofőr a Blic napilapnak elmondta, a 20-as vonalon közlekedő városi busszal az Aleksandar király sugárúton haladt, és amikor a sugárút és az Ustanička utca kereszteződéséhez érkezett, érezte, hogy valami nincs rendben a járművel, mert ahelyett, hogy lassult volna, gyorsulni kezdett. Az útkereszteződés után lejtett az út, így a busz tovább gyorsult volna. A sofőr szerette volna elkerülni a tragédiát, ezért irányította a járművet egy udvar irányába, ebben az udvarban azonban több üzlet is található. Először az autóbusz egy parkoló gépkocsinak, majd egy üzlethelyiségnek ütközött, s itt végül megállt. Csak a szerencsén múlott, hogy mindenki épen megúszta az ütközést. Az is szerencsés körülménynek mondható, hogy az útkereszteződésben zöld volt a lámpa, és annak ellenére, hogy a gyalogosforgalom itt nagyon sűrű, senki sem került a busz útjába.

A szakemberek gyanúja szerint a motor „megmakacsolta magát”. Olyan meghibásodásról lehet szó, amikor a motor megállíthatatlannak tűnő pörgésbe kezd, és kezelhetetlenné válik. Az N1 televízió nem hivatalos értesülései szerint már korábban is volt ilyen meghibásodás, 18 hasonló helyzetet jegyeztek mindazokon a járműveken, amelyek Törökországból érkeztek.

Az Arriva Litas vállalat a televízió felkeresésére kiemelte, egy újabb járműről van szó, amelyet egy évvel ezelőtt helyeztek forgalomba, és még mindig garancia alatt van. Az adott autóbusz február 9-én volt rendes, hat hónapos műszaki ellenőrzésen, és akkor nem észleltek semmilyen rendellenességet a motorján és fékrendszerén.