2024. március 29., péntek

Logikátlan számok

53 százalék támogatja az EU-csatlakozást, de csak 48 százalék szavazna Szerbia EU-csatlakozására

A Ninamedia aktuális felmérése szerint Szerbia európai uniós tagságát a megkérdezettek 53 százaléka támogatja, 40 százalékuk ellene van, míg 6 százalékuk határozatlan volt ezzel a kérdéssel kapcsolatban.

Az uniós csatlakozást támogatók többsége 60 évnél idősebb, derül ki a Beta hírügynökség összeállításából. A felmérésben arra is rámutatnak, hogy habár a többség támogatja az uniós csatlakozást, magáról a folyamatról édeskeveset tudnak, hiszen a megkérdezetteknek csupán a 48 százaléka mondta azt, hogy az uniós csatlakozásról megtartandó népszavazáson igennel szavazna, azaz támogatná Szerbia integrációját, noha arra a kérdésre, hogy támogatja-e Szerbia uniós csatlakozását, még 53 százalék válaszolt igennel. Az uniós csatlakozás nagyobb támogatottságot élvez Nyugat–Szerbiában, mint Vajdaságban.

A megkérdezettek 62 százaléka véli úgy, hogy Szerbiának haszna származik az EU-val való együttműködésből – java részük vagy 30 és 45 év közötti, vagy 60 évnél idősebb, valamint főiskolai, vagy egyetemi végzettségű –, 30 százalékuk szerint Szerbiának semmi haszna ebből az együttműködésből, míg a többiek nem tudtak véleményt alkotni. A megkérdezettek 46 százaléka mondta azt, hogy nem rendelkezik kellő információval az uniós csatlakozás témájáról – java részt nők, általános iskolai, vagy középiskolai végzettséggel.