2024. április 25., csütörtök

Negyvenmillió dollárt loptak el a kriptopénztőzsdéről

Hekkertámadás révén több mint 7 ezer bitcoin tűnt el

A világ legnagyobb forgalmú, Binance kriptopénztőzsde illetékesei kedden a saját oldalukon jelentették be, hogy egy biztonsági résen keresztül hekkerek hozzáfértek a felhasználók API-kulcsaikhoz és a kétfaktoros azonosítójukhoz is. Sőt, a cikk szerint további adatokhoz is hozzájuthattak a behatolók – áll Changpeng Zhaonak, a tőzsde igazgatójának levelében. A hozzáfért adatokkal a támadók összesen több mint 40 millió dollárnak megfelelő bitcoint utaltak ki a tőzsdéről, mely a blokkláncon is nyomon követhető.

A hír előtt néhány órával Zhao a Twitteren csak annyit írt ki a felhasználóknak, hogy előre nem tervezett karbantartást végeznek az oldalon, de minden pénz biztonságban van. A közlemény után viszont csak annyit nyilatkozott, hogy hamarosan több információt is megosztanak a közvéleménnyel.

A tőzsde egyelőre nem adta közre, mely számlákat érintette a támadás, de az elmondottak alapján az incidens során mindössze a Binance online tárcái kerültek veszélybe, mely mindössze a tőzsde teljesen bitcoin-vagyonának 2 százalékát tartalmazza.

Zhao elmondta, hogy minden további tőke biztonságban, érintetlenül van offline hardvertárcákban.

A kiutalás azért a megtörténte után a belső jelzőrendszerben feltűnt, ezért Zhao zároltatta a többi kiutalást, amíg vizsgálták az ügyet. Egyelőre fennmarad a blokád a pénz ki- és beutalása tekintetében a Binance-on a következő héten, de kereskedni még lehet a platformon keresztül. Zhao arra is felhívta a figyelmet, hogy a hekkerek még mindig ellenőrzésük alatt tarthatnak bizonyos számlákat.

Egy átfogó biztonsági vizsgálatot folytatnak most, mely a következő héten is tart. Az ügyfeleket a biztonsági tartalékból kárpótolják majd, mely kifejezetten ilyen esetekre lett létrehozva.