2024. április 23., kedd

Kerékpáron Begecsig

Part menti bicikliutat építettek az újvidéki természetkedvelőknek

Miloš Vučević polgármester a szerb kormány illetékeseinek társaságában a hétvégén sétát tett az új útszakaszon, a városunkat és országunkat vezető politikusok ilyen módon szeretnék a biciklis forgalmat népszerűsíteni, illetve a kerékpáros turizmus növelésével fejleszteni Újvidék potenciálját.

Az utat 2017-ben kezdték építeni, akkor a futaki szakasz elkészült 1727 méter hosszúságban, a két peremvárosi települést összekötő, új szakasz 4548 méteres. Nem ez az első olyan projektum, amelyet a városi önkormányzat és a kereskedelmi- és telekommunikációs minisztérium közösen realizáltak, az új útszakasz részét képezi annak az Eurovel 6 nevű, 665 kilométeres kerékpárösvény-hálózatnak, pontosabban útvonalnak, amelyen a biciklisek eljuthatnak majd az Atlanti-óceán partjáról a Fekete-tengerig. Az építkezés eddigi költségei 95 millió dinárra rúgnak. – Felszólítjuk a palánkai kollégákat arra, hogy csatlakozzanak az építkezéshez. A következő lépésben a futaki Duna utcát összekötjük majd az újvidéki Sima Matavulj utcával, így az újvidéki kerékpárosok a limáni Shakespeare utcából eljuthatnak majd idáig, azaz Begecsig – magyarázta a polgármester. Emlékeztetett arra, hogy az újvidékiek szeretik a biciklit, rekreációs és közlekedési formában is előszeretettel használják, most végre egy szép, hosszú, természetben kanyargó kerékpárösvény áll rendelkezésükre. – A felelőtlen autósok máris autóznak az új, három méter széles bicikliúton, felszólítom a közlekedési rendőrséget, hogy büntesse meg őket, a civilizációs normatívákat figyelmen kívül hagyókat a lehető legszigorúbban! – üzente Vučević.

Rasim Ljajić kereskedelmi- és telekommunikációs miniszter úgy értékelt, hogy az új út a szerbiai bicikliforgalom gerincvonala lesz a következő években. Bejelentette, hogy továbbra is segíteni fogják az összesen 23 kilométeres szakasz építését, úgy véli, hogy a következő 2 évben teljes hosszában elkészülhet. – Egy Belgrád–Újvidék bicikliösvény tervét is elemezgetjük, a tartományi kormány illetékeseivel már egyeztetünk erről. Egy ilyen, a két nagy turistavárost összekötő útvonal mindenképp hozzájárulna ahhoz, hogy a devizabevételt jelentősen növeljük – véli a miniszter.