2024. április 24., szerda

Barátkozás a néptánc és a népzene révén

A hétvégén Adán népzenei koncertek, táncházak és nagyszabású gálaműsor várta a XVII. Tavaszi Vadvirág Fesztivál látogatóit

A Vadvirág Hagyományápoló Kör pénteken és szombaton tizenhetedik alkalommal tartotta meg Adán a Tavaszi Vadvirág Fesztivált, amely a barátkozás, a néptánc és a népzene jegyében zajlott délvidéki és anyaországi néptáncegyüttesek és zenekarok részvételével. Varga Lívia, a Vadvirág HK elnöke és a rendezvény egyik szervezője elmondta, hogy az egyesületük 1991 óta működik, a fesztivált pedig 17 éve rendezik meg.

– Ez a tizenhetedik alkalom, hogy összejöttünk a Tavaszi Vadvirág Fesztiválra, amelynek nem a versengés, hanem a bemutatkozás és a barátkozás a célja. Azok a csoportok, amelyek eljönnek, szeretnék látni a másik csoport munkáját, hogy hogyan dolgozik a másik táncegyüttes. A debreceni Főnix Gyermek- és Ifjúsági Néptáncegyüttessel már tizenkilenc éves kapcsolatunk van, és ők szinte állandó vendégei a fesztiválnak. Az anyaországi csoportnak szeretnénk megmutatni szűkebb pátriánkat, a Délvidéket is. Így már több alkalommal szerveztünk közös kirándulást is. Ezúttal pénteken Szabadkára látogattunk el, ahol megnéztük a felújított zsinagógát, a városházát, sétáltunk a városközpontban, majd ebéd után kilátogattunk Palicsra. Remélem, hogy majd szép emléket őriznek rólunk a debreceni táncosok! – nyilatkozta Varga Lívia.

A Tavaszi Vadvirág Fesztivál a már több éve jól bevált menetrend szerint zajlott. A kiváló hangulatú és látványos programokat felvonultató rendezvényt péntek este a Pendergő tamburazenekar és a vendégként fellépő Bognár Odett énekes koncertje nyitotta meg a Vadvirág-székházban, ahol ezután fergeteges táncház is volt. Szombat délelőtt az adai és a debreceni néptáncosok zenei kísérettel énekes-táncos körutat tettek Adán, ahol a piactéren és a központban rövid alkalmi műsort is adtak, az esti gálaműsorra invitálva az érdeklődőket. A fesztivál szombat este Adán a színházteremben nagyszabású gálaműsorral zárult, amelyen látványos és kiváló hangulatú produkciókat mutattak be a közönségnek az adai Vadvirág Hagyományápoló Kör énekesei, zenészei és néptáncosai, valamint debreceni, péterrévei és magyarkanizsai vendégeik. A gálaműsoron fellépett a debreceni Főnix Gyermek- és Ifjúsági Néptáncegyüttes Vadrózsák csoportja és a magyarkanizsai Tisza Néptáncegyesület Turbolya néptánccsoportja, valamint bemutatkozott a péterrévei Dr. Kiss Imre Művelődési Egyesület Pintyőke néptánccsoportja és a pancsovai Csörömpölő népzenei együttes is. A gálaműsort hajnalig tartó, jó hangulatú táncház követte a Vadvirág-székházban.