2024. április 20., szombat

Újabb kétezer-hétszáz hektár öntözhető terület

A tartományi kormány 716 termelőt részesített támogatásban

Az újvidéki Master Központ központi aulájában tegnap nagyszabású rendezvény keretében 716 termelő kötött szerződést a tartományi kormánnyal, illetve a mezőgazdasági, víz- és erdőgazdálkodási titkársággal. Ennek értelmében a vajdasági vezetőség vissza nem térítendő támogatást nyújt az öntözési és vízhálózati rendszerek kiépítésére, valamint a növények víz-, levegő- és hőháztartásának növelése érdekében.

Vuk Radojević mezőgazdasági titkár szerint a szerződések összértéke 664 millió dinár, és ennek több mint a 60 százalékát, azaz 380 millió dinárt a tartományi büdzsé vállalta. A titkár azt is elmondta, a legtöbb szerződés a zöldség- és gyümölcstermesztéshez szükséges befektetésekre vonatkozik, például sok görögdinnyetermelő kapott támogatást. Népszerűek voltak az öntözéshez használatos csepegtetőrendszerek, 234 szerződést bíráltak el pozotívan.

Ótott Róbert segédtitkár kiemelte, 526 szerződést sikerült megkötni 70 százalékos költségmegtérítésre. Ez a lehetőség a 40 év alatti pályázókra, valamint a női pályázókra vonatkozott. Hozzátette, a támogatásoknak hála több mint 2700 hektár, eddig öntözetlen terület vált öntözhetővé, s ez nagy jelentőséggel bír, tekintettel a jelenlegi bizonytalan időjárási körülményekre.

Igor Mirović tartományi kormányfő emlékeztetett arra, hogy a vajdasági vezetőség évről évre nagyobb összeget különít el a mezőgazdasági támogatásokra. Fontos eredménynek nevezte a vízet szállító csatornarendszerek tisztítását és újak építését a tartomány területén. Ugyancsak nagy lépés, hogy minden előkészület megtörtént arra, hogy megkezdődjön mintegy 20 nagyobb vízhálózati befektetés a tartomány területén. Mirović azt is hozzáfűzte, mindezen beruházások megvalósulásához szükség volt a vajdasági büdzsé stabilitásához is, ugyanakkor két problémára is felhívta a figyelmet. Az egyik a bejegyzett mezőgazdasági termelők számának csökkenése, a másik pedig a mezőgazdasági feldolgozóiparban tapasztalt 3 százalékos visszaesés.

A csantavéri Bordás Kázmér két esőszárny részfinanszírozására pályázott, temerini gyártótól vásárolva, 8400 euró összértékben. – Kizárólag szántóföldi termeléssel foglalkozom, csak gabonát termesztek. Ez a befektetés nagyrészt arr